Mi az a Valentin nap?

Minden február tizennegyedik napján eljön az ünnep, amit a magányos emberek már csak iróniával, a szerelmesek meg egymás társaságával ünnepelnek meg. Bárhogy is viselkedjünk eme napon, tudjuk-e mi is az, amiért ez más, mint a többi?

Magyarországon a Bálint-nap az 1990-es évektől terjedt el ez az angolszász hagyomány, amit angolul Valentin’s Day-nek hívnak. Innen származik a Valentin-nap kifejezésünk is. A Bálint-napi hagyomány egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol egyes kutatások szerint a római alapítóünnepi körben jelenik meg Juno istennő napja, akit a házasság pártfogójaként tartottak számon, s ünnepelték őt február 14-én. Az ünnep nevét Szent Bálintról kapta. A 3. században, Rómában tevékenykedő püspök keresztény szokásként összeadta a szerelmes párokat az akkori pogány felfogás ellenére, s ezért halálra ítélték. Halála előtt azonban kigyógyította vakságából börtönőre lányát, akinek kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött, s úgy írta alá: „A Te Bálintod”. Innen eredeztethető a Bálint-napi üzenetküldés szokása.

Angliában főként a virág és levél küldésének alakult ki hagyománya. II. Richárd király udvarában tartott Valentin napi ünnepségeken erősödött meg a hagyomány, s egy itt előadott színdarab, a „Madarak parlamentje” kötötte a párra találás eszméjéhez véglegesen ezt az ünnepet.

Az angolok egy régi hagyománya, hogy ezen a napon, aki ellenkező nemű először szembe jött velük, Valentinnak szólították, s ebből az ismeretségből gyakran párokká alakultak a felek.

Finnországban elsődlegesen inkább a barátság és a szeretet ünnepeként tartják számon február 14-ét, s kedves levelekkel fejezik ki egymás iránti szeretetüket.

Japán sem zárja ki a szeretteiket az ünneplésből, s a hölgyek tiszteletük jeleként minden férfi családtagjukat meglepik egy kis csokoládéval.

A franciák ezt a napot a kacérkodásra hasznosítják, s ekkor a házasságban élőktől is elnézhető egy kis ártatlan flört.

Olaszországban ezen a napon több ezer szerelmespár szerelme jelképeként lezár egy lakatot, s a hozzá tartozó két kulcsot vízbe dobják, tükrözve ezzel szeretetük végtelenségét.

Magyarországon inkább népi jóslatairól és megfigyeléseiről jegyzi ezt a napot. Bálint-napon választanak párt a verebek, s kezdenek visszajönni a vándormadarak.

Most már, legyél „páratlan” vagy „páros”, tudod mi is az a Valentin nap.

Csapi Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .