Aurora Borealis – Északi fény

Mészáros Márta legújabb filmjének témája nem tér el az előzőektől, ebben is megjelenik témaként a család, az összetett férfi-női, szülő-gyerek kapcsolatok; a felszínre törő titkok és meglepő döntések.
A film egy máig tabunak számító kérdést feszeget: a háborúk alatt született gyerekek történetét ragadja meg, akik sokszor nincsenek tisztában származásukkal az el nem mondott történetek és a sok éven át elhallgatott titkok következtében.
A film két idősíkon játszódik: míg a háború alatt az okokat, a jelenben a következményeket ismerhetjük meg. Mindkét idősíkon jelen vannak a kavargó érzelmek és az egész filmet belengi a ki nem mondott titkok sejtelmes hangulata.

Az Aurora Borealisban egy idős asszony, Mária, és lánya Olga történetét ismerhetjük meg, ahol egy rejtélyes levél érkezése indítja el a lavinát, ami után már nincs megállás és olyan dolgok kerülnek a felszínre több évtized hallgatás után, ami az egész családot felkavarja.

Mária egy nagyon erős karaktert testesít meg, az asszonynak súlyos titkokat kellett cipelnie egy életen át, hogy megvédje lányát annak a világnak a történeteitől, amit neki fiatalon át kellett élnie. Hihetetlen módon próbálja feldolgozni a múlt eseményeit ám végül megtörik és megosztja lányával az igazságot, merész őszinteséggel, vállalva a kockázatot, hogy mindent megváltoztat.

A múltban az ő fiatal énjével ismerkedhetünk meg, egy nagyon bátor fiatal lány karakterével, aki próbálta jobbá tenni életét, de végül elvesztett mindent. Hiába a sok szenvedés, sosem adta fel, és amint igaz barátokra talál, szinte saját életénél is fontosabbnak tartva védi meg őket.
A jelenben játszódó részekben Olga családját is megismerhetjük. Az asszony kíváncsiságtól hajtva próbálja kideríteni ki is ő valójában, azonban amint megtudja az igazságot anyjától hosszú idő után, olyan dolgokkal szembesül, amit talán sohasem tud igazán feldolgozni.

A film, habár nem igaz történet alapján készült, mégis élethűen lefesti a háború alatti küzdelmeket, nehézségeket, és azok következményeit, amik a mai napig jelen vannak világunkban.

Rendkívül izgalmas tabudöntögető, fordulatokban gazdag családi történet, amit mindenképp megéri megnézni, mert rég nem került filmvászonra ennyi igazságot kimondó magyar film.

Schekk Eliza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .