Angyalok Városa 2019/2049

Október 5-én érkezett a Szárnyas Fejvadász 2049 a magyar mozikba. Ugyan a különleges történet, kiváló kivitelezés és nagyszabású effektek már az előzetes megtekintése után is mély nyomot hagyhattak, arról sokan elfeledkeznek, hogy a film az 1982-ben készült sci-fi thriller folytatása.

Amikor az első részt láttam -ugyan maga a sztori nem tetszett túlságosan- a megvalósítás teljesen lenyűgözött. A lázadó robotokra (replikánsokra) vadászó Rick Deckard 2019-ben játszódó történetét egy, néhány modern filmet is megszégyenítően valóságos és nagyszabású látványvilágba helyezték. Sosem hittem volna, hogy a nyolcvanas években ilyenre képesek lehettek. Az akkori városhoz semmiben nem hasonlító Los Angelest és környékét varázsoltak, hatalmas felhőkarcolókkal, a nyomasztó hangulat eléréséig beépített utcákkal, nyomorral és állandó esővel. Lényegében teljesen átadta a lepusztult, küszködő, de a maga nevében mégis zseniális világ képét.

Az új rész nagyon meglepő módon teljesen visszaadta a régi hangulatát. A képi világon, a minőségtől eltekintve szerintem nem volt túl szembetűnő, hogy több, mint 30 évvel később készült (ami megint csak azt bizonyítja, hogy mennyire egetverően különleges volt az eredeti alkotás a maga korában). Mindenképpen találhatunk benne olyan részleteket, amik tovább fokozzák a nézése közben  érezhető zsigeri kellemetlenséget. Szerintem a 16-os korhatár jogos, ha ezekre gondolok. Ezt természetesen nem a mai szokásos módon kell érteni. Nem káromkodnak benne, az agresszivitás is visszafogottabb és szexuális tartalom sem igen bukkan fel. Itt tényleg a kiváltott érzések és gondolatok, a megfogalmazható következtetések szabták az életkorbeli korlátot. Visszatérő szereplő Harrison Ford, bár a megjelenésére most kicsit talán túl sokat is kell várni. A második részben Ryan Gosling vette át a szerepét, aki sok fiatalt is rávehet, hogy átgondolják a mű megtekintését. Aki szokta nézni a filmjeit -és szereti is őket-, itt sem fog csalódni. Szerintem tökéletesen átadott minden a karakteréhez tartozó mozzanatot.

Én mindenkinek tudom ajánlani a mozifilmet, aki kész/hajlandó 3 órányi tömör nyugtalanságot, de ugyanakkor mély gondolatokat és egy profin leforgatott produkciót „elviselni”.

Oláh Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .