Japán KFC, izlandi óriásmacska

Mi is ma a karácsony? A válasz: mindenhol más. Azt már tudjuk, hogy nekünk mi, de nézzük meg, hogyan ünnepelnek a világ más tájain!

Mondhatnánk hogy a szeretetről, a megváltó születéséről, csupa szép dologról szóló ünnep.

A kérdés azonban nem az volt, hogy miről szeretnénk, hogy szóljon; a karácsony ennél jóval nagyobbra nőtte ki magát, ahogy átvette a fogyasztói társadalom jellegzetes kapitalista esszenciáját.

Mi ma a karácsony?

Pénz és marketing. Aromákkal és cukorral telenyomott sütik, egyesével csomagolt csokik, kötött rénszarvasos pulcsik, és piros zoknik amik az évnek csak ezen szakaszában bukkannak fel, mert amúgy nagyon cikik lennének. Évszázadokig csendben növekvő fenyők, kivágva, hogy egy hónapig a főtéren díszelegjenek, azután pedig a kukában landoljanak. Ugyanaz a Mariah Carrey szám minden üzletben, a lehető legmagasabb hangerőn.

Természetes, hogy a globalizációval együtt maga az ünnep is elterjedt, és egyesült vagy épp ráépült más-más kultúrák elemeire. Nem is számíthattunk volna rá, hogy milyen különös szokások jelennek meg majd világszerte, amitől egy kívülálló csak pislogni tud.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem három országot, akik igazán egyedien ünneplik a karácsonyt.

 

1. Japán

Biztosan ismeritek a játékot, amelyikben a résztvevők suttogva adnak át egy mondatot egymásnak, és a végére annyira eltorzul, hogy aki elkezdte, csak nevetni tud.

Ez történt Japánban, akik az USA-tól vették át az ötletet, ahol már így is rendkívül újszerűen ünnepelték – például nem a Jézuska, vagy az angyalok ünnepévé vált a Szenteste, hanem a Mikulás érkezett késve, hozzácsapva még 2 napot a karácsonyhoz.
Japánban elenyésző a keresztény lakosok száma. Ez sosem tántorította el őket attól, hogy átvegyenek 1-1 szokást, főleg ha ilyen szép; kedveltek a nyugati stílusú, fehér ruhás esküvők is.

A japán karácsony egyik eltéveszthetetlen jellemzői a hihetetlen mennyiségű és fajtájú világító égősorok; hatalmas figurákat, épületeket, plázákat, teljes parkokat hálóznak be.

   

A család helyett a párokra és a romantikára helyezik a hangsúly. Nem szokás minden ismerősnek vásárolni valamit, az emberek csak partnereiket lepik meg apróságokkal. Ennek részben oka, hogy a család nem sokkal később, Újévkor ül össze.

A tipikus karácsonyi ételek közé tartozik a ‘kurismasu keki’ – ami egy könnyed, epres piskóta – és a KFC csirkeszárnyak.

 

Minden karácsonykor átlagosan 3.6 millió japán család rendel a gyorsétteremből vacsorát. Gyakran a rendeléseket már 6 héttel karácsony előtt le kell adni, és jaj annak, aki aznap áll be a sorba, mert ő egész nap várni fog, mire eljut addig, hogy kiszolgálják.

 

 

2. Izland

Egy újabb sziget, amit kevéssé érintett a kereszténység az évszázadok során; nem is csoda, hogy karácsonykor nem más érkezik, mint Jólakötturinn. Az izlandi folklór óriási macskája – de tényleg, legalább akkora mint egy ház – csak azoknak hoz új ruhát, akik rendesen elvégezték a ház körüli feladataikat. Akinek azonban nincs új ruhája, azokat felfalja.

Nincs is jobb indok arra Izlandon, hogy vegyünk családtagjainknak és barátainknak pár új ruhát.

Van azonban egy ennél is szebb tradíció, ami személyes kedvencem: Jólabókaflóðið , a karácsonyi könyváradat.

Izland a legolvasottabb országok közt van, sőt, minden 10 emberből legalább egy publikál is könyvet élete során. A legtöbben a könyveket, és az azok által szerzett élményeket rendkívül nagy értéknek tartják. Ősszel minden háztartás ingyen kapja meg a katalógust, ami tartalmazza a szigetországban frissen megjelenő könyvek listáját; ez alapján bárki kedvére vásárolhat könyveket minden ismerősének. A karácsony így a kiadók és könyvesboltok működését is jelentősen fellendíti.

Nem bánnám, ha ez a szokás Magyarországon is elterjedtebbé válna.

 

 

 

 

 

 

3. Venezuela

A Karib-tengernél fekvő Venezuela forró klímája télen is alig enyhül, ugyanakkor az ország lakosságának 70%-a római katolikus, és így természetesen ünnepli a karácsonyt, még ha egy kicsit másképp is.

A venezuelaiak tradíciója nem más, mint a görkorcsolyázás. Diákok és akár felnőttek százai kelnek útra karácsony reggelén, akár iskolába, akár a templomba, vagy munkába igyekezve, lábukon görkorcsolyával, fejükön mikulássapkával. Előkerül a tüzijáték is, és a nagy családok, baráti társaságok összegyűlnek egy közös vacsorára.

A szokás olyannyira elterjedtté vált, hogy a fővárosban az utcákon reggel 8 óra előtt tilos gépjárművel közlekedni, nehogy valaki balesetet szenvedjen.

Bár hóra aligha számíthatnak, biztos vagyok benne, hogy rendkívül jól szórakoznak.

 

Szederkényi Anna, 12. C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .