Fenntarthatósági témahét

A 2023/2024 tanévben április 22-26. volt a Fenntarthatósági Témahét.

  • Mint minden témahétnek, ezúttal is a szemléletformálás, a figyelemfelhívás, a cselekvésre ösztönzés volt a programok kiemelt célja. Kiállításunk folyamatosan bővült:
  • Április 22 a Föld napja, melyet 1970-ben rendeztek meg először.

„Egy nap a holnapért! 2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztet a Föld határainak átlépése is, arra, hogy ideje cselekedni – legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!


Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.

Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Kb. 6 évünk maradt a cselekvésre.”

( http://fna.hu/afoldnapja)

Óriásplakát kifüggesztésével, Jane Goodall gondolataival hívtuk fel iskolánk figyelmét:

  • Kedden a Pannon Egyetem két oktatója érkezett a Tópartiba előadást tartani, melyen a 9.D és a 9.C osztály vett részt. Mindkét előadás rendkívül színvonalas volt, érdekes és fontos témákat feszegetett:


László Veronika: GreenLike: Zöld út a körforgáshoz című előadása a körforgásos gazdaság témakörébe engedett betekintést.

Dr. Fodor Attila: Energia és civilizáció vagy inkább energia vs. civilizáció? című előadása az emberiség energiaéhségével, a környezetre gyakorolt hatásával foglalkozott.

Mindkét rendhagyó tanóra izgalmas, interaktív, a legújabb kutatási eredményeket is bemutató emlékezetes óra volt. A jövőben is szeretnénk, ha a „tudomány házhoz jönne”!

  • A hét csúcspontja a pénteki kertészkedés volt a 10.C osztállyal és Szűcs Krisztina tanárnővel!


Ideiglenes „iskolánk” virágágyásai a ballagásra megszépültek:

,,Egy nap sem telik el anélkül, hogy ne befolyásolnád a körülötted lévő világot. Amit teszel, az változtat, és neked kell eldöntened, hogy milyen változást szeretnél elérni.” – Jane Goodall

Jakab Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .