Válasz az élet értelmére: Janne Teller: Semmi

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá”

Pierre Anthon ezzel az indoklással áll fel az iskolapadból és hagyja ott a 8/a osztályt egy forró augusztusi napon. Elfoglalja helyét egy szilvafán és a gyümölcsökkel együtt pesszimista megjegyzéseit is osztálytársai után hajigálja, ami miatt a többiek is felteszik magukban a kérdést: Tényleg semminek sincs értelme? Elhatározzák hát, hogy rácáfolnak Pierre Anthon meggyőződésére és összegyűjtik azokat a dolgokat, amik számukra a legnagyobb értelemmel bírnak. Pár zsoltároskönyv, néhány játék és régi fénykép azonban nem bizonyul elég hatásos meggyőzőeszköznek, így úgy döntenek, mindegyikőjüknek fel kell adnia azt, ami a legtöbbet jelenti neki, még akkor is, ha az hatalmas áldozattal jár a nemes cél érdekében mindent meg kell tenni. A Fontos Dolgok Halma pedig egyre növekszik, ami pár ártatlan játékkal, ruhával és ékszerrel indult hamarosan nagy árat követel a gyerekektől és örökre megváltoztatja az életüket. 

Janne Teller Semmi című regénye megjelenésekor hatalmas felháborodást keltett Dániában, néhány iskolában még az olvasását is megtiltották a diákoknak, ezzel szemben egy évvel később elnyerte a dán kulturális minisztérium Gyermekkönyv-díját, az országban számos iskolában kötelező olvasmánnyá tették, valamint 2022-ben még filmet is készítettek a történetből. Népszerűsége nem véletlen, hiszen egy igen sokkoló, de egyben elgondolkodtató olvasmányról beszélünk, ami nekem könnyen olvashatósága miatt kifejezetten tetszett. Számos erkölcsi és filozófiai kérdést vet fel az olvasóban, miközben gyerekfejjel keresi a választ a világ egyik legnagyobb rejtélyére: vajon mi az élet értelme? Van-e egyáltalán? Mit érdemes feladni a keresés érdekében és megéri-e a végeredmény a számtalan áldozatot? 

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik már feltették maguknak az utóbbi kérdések valamelyikét, szeretik a szokatlan történeteket, nincs sok idejük az olvasásra, esetleg egy olyan kalandra vágynak, ami egy délutánba is belefér mégis maradandó élmény. Erős idegzetűek előnyben.

Szlávik Friderika 12.c

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .