A Rémálmok Színháza bemutatja: Manchester United

(Tragédia 3 felvonásban)

Az angol labdarúgás legöregebb, gyári munkások által még Newton Heath LYR F.C. néven alapított klubja a Manchester United szörnyű időszakon megy át. A vereségsorozatok és az állandó feszültség a klub helyzetéről és jövőjéről átszőtte minden szurkoló életét az elmúlt pár hónapban. Vajon hogyan kerülhetett egy ilyen presztízzsel bíró klub ilyen kiszolgáltatott helyzetbe? Vajon van olyan helyzetben a United, hogy ujjal mutogasson egy bűnbakra? A válasz természetesen nem, ebben a cikkben meg is mutatjuk, miért… 

Sokunk találta már magát hullámvölgyben: amikor valahogy semmi sem akar összejönni, minden olyan keserű és unalmas lesz, és az ember már csak minden balszerencsének a végét kívánja. Pontosan ilyen helyzetben van jelenleg a Premier League 7. helyén álló Manchester United is, akik csalódást keltően kezdték meg az idei szezont. Ha a tabellán elfoglalt hely nem lenne elég, a ,,Vörös Ördögök” a Bajnokok Ligájában már a csoportkörben kiestek, abból is az utolsó helyen, tizenöt kapott góllal (amely a legtöbb az angol foci történetében). Ebben a cikkben arra keressük a választ, vajon hol ronthatta el ennyire a United, hogy egy virágzó, szimpatikus csapatból egy ennyire alulteljesítő gárdává váljanak. Alapvetően 3 főbb problémát fedezhetünk fel:

  1. Totális inkonzisztencia és fizikális problémák

A Manchester United öltözője az elmúlt egy évben sok-sok játékos közéleti problémáitól volt hangos. Mason Greenwood (aki azóta már nem a klub kötelékében focizik) például családon belüli erőszak vádja miatt egy évig el volt tiltva. Nem sokkal utána csapattársa, Antony is hasonló ügyekbe keveredett. Az ilyen és ehhez hasonló botrányok miatt a csapatkémia és a hangulat általánosan romlott a csapaton belül. Tovább rontotta a helyzetet a csapatot több hónapja sújtó sérülésszéria, mely sajnálatos módon a legfontosabb játékosokat teszi Erik Ten Hag edző számára elérhetetlenné. Az ezekből fakadó inkonzisztencia nem biztosít túl jó alapot egy megbízható forma kialakítására.

Az eredmény logikus: az edző újabb és újabb emberek kipróbálására kényszerül, a kezdőcsapatok szinte minden héten változnak. Ebből következik, hogy a csapat támadójátéka és védekezése sokkal alulszervezettebb a többi riválishoz képest. Emellett ebbe a strukturálatlan helyzetben kéne az egyéneknek nagyot alkotni. Ez azonban nagyjából az összes  játékosnál elmarad. A legszembetűnőbb ez Rasmus Hojlund esetében, aki kezdő csatárként az eddigi 13 meccsén egyetlen gólt sem szerzett. A csapat gólkirálya Scott McTominay, az a védekező középpályás (!), akit már egyszer teljesen leírtak, azonban most másodvirágzását éli. Rajta kívül mindenki egyéni teljesítménye gyengének mondható.

  1. A nyilvánvaló válsághelyzet kerülése

A futballvilágban vicc tárgya lett már a Manchester United: számos mém, valamint gúnyos videó terjed a csapatról a neten. Azonban az ,i’-re a pontot a vezetőedző, Erik Ten Hag viselkedése teszi föl, aki már hónapok óta tagadja bármiféle probléma jelenlétét. A nagy egóval érkező menedzser szavai a Liverpool és a Manchester City dinasztiájáról mára már közröhej tárgyai (lásd: 2. kép). Azonban most, hogy csapata nem a várt eredményeket hozza, hiába nyilatkozik arról, hogy szerinte együttese jól játszik, lát ígéretes megmozdulásokat, minden a terv szerint halad, valahogy már azt érezhetjük, hogy ezzel többet árt a csapatmorálnak, mint amennyit használ. A tény, hogy nem képes nevén nevezni a problémákat, nem kéri számon a játékosokat és a hozzáállásukat a munkájukhoz, komoly akadály elé állítja a csapat vezetését. Angol szaklapok értesülése szerint tárgyalások folynak Graham Potter, a Chelsea volt edzőjének szerződtetéséről. 

  1. A birtokviszonyok

 A pályán kialakult szerencsétlen helyzet biztosan nem a véletlen műve. Gyökere egészen a vezetőségig nyúlik fel, ahol ugyanis a klub részvényeiből 68%-ot birtokló Glazer-család nagy sajtóvisszhangot kavar a csapat eladásáról szóló pletykákkal. Jassim bin Hamad Al Thani katari sejk már jelezte érdeklődését a klub iránt, és tett is egy 5 millió fontos ajánlatot a klub 100%-áért. Emellett a közismert INEOS vállalat alapítója Sir Jim Ratcliffe is felvásárolná a csapatot, azonban mivel a Glazer-család tagjai közt nincs egyetértés, így elsőre mindkét ajánlat elfogadásától visszakoztak. Jassim sejk már vissza is vonta az ajánlatát, de Sir Jim Ratcliffe még nem adta fel, és jelenleg csak kisebbségi tulajdonrészt kíván venni a csapatból (25%-ot 1.3 milliárd fontért, későbbi célja pedig növelni ezt). A tavaly novemberben bejelentett eladási szándék ellenére Glazerék még mindig bizonytalanok a többségi tulajdonrész eladását illetően. Ez a késlekedés már a nézőkből is ellenállást váltott ki, és minden meccsen a család távozását kívánják.

Mindezek a tényezők vezettek oda, ahol most tart a Manchester United. A csapat mélyrepülése ellenére azonban a szurkolók és az újságírók nagyon pozitívak. Sokan nem egy történelmi együttes bukását látják, hanem egy szimpla pechsorozatot, amelyet apró lépésekkel ki lehet javítani. Sokan támogatják a játékosokat és az edzőt is, bár úgy tartják, Ten Hag tavaszig való menesztése lehet a megoldás. 

Azonban mindezeket összegezve: a ,,Vörös Ördögök” számára még mindig él a remény, hogy egyszer visszatérhetnek Európa trónjára.

Pencs Olivér, 12. C

Források: 

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glazer_ownership_of_Manchester_United
  • https://ir.manutd.com/~/media/Files/M/Manutd-IR/documents/manu-20230630-20f-taxonomyifrs-2022-tmbsf-v1.pdf
  • https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/live-manchester-united-takeover-qatar-27117971
  • https://www.manchesterworld.uk/sport/football/manchester-united/man-utd-takeover-sir-jim-ratcliffe-announcement-to-be-pushed-back-once-again-4442026
  • https://www.youtube.com/watch?v=BVBVpL-i81g&t=1242s
  • https://www.origo.hu/sport/futball/20231213-manchester-united-kudrac-bl-kieses-erik-ten-hag-kirugas-nyilatkozat-visszapillanto.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .