Miért érzem magam kevésnek másokhoz képest?

Az elmúlt két évben volt szerencsém több pszichológiai, önfejlesztő és önismereti könyvet is elolvasni, így szeretnék veletek megosztani pár gondolatot az önbecsülés témájáról. 

Miért érzem magam kevésnek másokhoz képest❔ 

Miért gondolják a körülöttem lévők, hogy azt csinálhatnak velem, amit akarnak? Miért találom magam újra és újra méltatlan helyzetekben, kapcsolatokban? Miért jövök zavarba, ha dicsérnek? Miért nem tudom megmutatni, mire vagyok képes? Miért hasonlítgatom magam és a teljesítményem másokhoz? Miért érzem magam folyton kevésnek és alkalmatlannak? 

Kemény, fájdalmas kérdések ezek, amelyek mind-mind összefüggenek az önbecsülésünkkel. Ha összeszedjük a bátorságunkat, hogy elinduljunk az önismeret útján, mely pozitív önbecsüléshez vezet, akkor jó eséllyel belebotlunk néhány, talán sokak számára ismerős mondatba. 

Kevés vagyok. Nem vagyok elég. Nem érdemlem meg. 

Ha alacsony az önbecsülésünk, ezek a mondatok folyamatosan visszhangzanak a fejünkben. A legfontosabb dolog azonban, amit érdemes tisztázni, hogy az önbecsülés nem egy ,,eleve elrendelt” adottság. 

„Az önbecsülés olyan, mint a tudat immunrendszere. Az egészséges immunrendszer nem garantálja, hogy sosem betegszünk meg, de csökkenti a megbetegedés esélyét, és betegség esetén segíti a gyors felépülést. Ugyanez igaz pszichésen is. Az erős önbecsüléssel rendelkező emberek ellenállóbbak az élet kihívásaival, nehézségeivel, a stresszel szemben.”

L. Stipkovits Erika 

Mitől függ az önbecsülés❔                                                                                                 

Az önmagunkról alkotott képben számos körülmény közrejátszhat. Ha gyermekkorunkban például olyan élmények és tapasztalások értek minket, hogy megingott az önbizalmunk vagy éppenséggel a szerethetőségünkkel kapcsolatos hitrendszerünk, abból sajnos sok esetben következik, hogy az életünk során ürességgel, bizonytalansággal, hiánnyal, vagyis negatív önbecsüléssel kell együtt élnünk.                           A pozitív önbecsülés azt jelenti, hogy a teljesítményünktől függetlenül szerethetőek és elég jók vagyunk, sajnos viszont ez nem mindenki számára egyértelmű.    

Miért éri meg változtatni❔ 

Azért, mert az önbecsülésünkre számos élethelyzetekben, emberi kapcsolatok létrehozásakor vagy egy kiegyensúlyozott életvitel kialakításakor egyaránt szükségünk van. Gondoljunk rá úgy, mint például egy épület alapjára, amire a házat, vagyis a személyiségünket építjük. Vagy mint a vízre, ami létszükséglet egy hosszú út során. Egy ideig nélkülözhető, de ha nincs tartalékunk, akkor egy idő után teljesen elfogy az erőnk. Az önbecsülésünkkel hasonló a helyzet: ha nincs honnan töltekezni, erőt meríteni a nehezebb időszakok során, akkor sajnos az út örömtelen és szenvedéssel teli lesz. 

A változás lehetséges. Jegyezd meg hogy mindig van másik út! 

 Kulcsár Dóra 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .