A repülés mint „szörnyűség”

A repülés sokaknál tabu téma, de érdemes-e félni ezeken a gyönyörű gépmadarakon? Nos, a válasz kifejezetten egyszerű: nem! Midőn a statisztikák is bemutatják, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy balesetet szenvedünk egy gépkocsiban, mint hogy éppen a mi a repülőnkön történjen, valami olyan meghibásodás, mely az életünkbe kerülhet. A világ legbiztonságosabb utazási módja a repülés. 

Adódhat a kérdés, hogy ha egy repülőgépet valami külső atrocitás éri (pl.: turbulencia, vihar, madarak), s olyan helyzetbe kerül, melyet nehéz korrigálni, az halálos lehet-e. Igen, sajnos minden repülésben van egy kis esély a legrosszabbra. Viszont a pilóták több száz órás kiképzésén az egyszerű biztosíték meghibásodásától a lehető legnagyobb problémákig is, megtanulnak olyan procedúrákat/gyakorlatokat, melyek életmentők lehetnek.  

Mikor repülünk, nemcsak a pilóták, hanem a légiforgalmi-irányítók is értünk felelnek. Egy berögzült angol fónián keresztül kommunikálnak egymással, tájékoztatva a másikat minden szükséges információról. 

A rettegéssel kapcsolatban pedig azt  láthatjuk, hogy nagyrészben csak azok félnek a repüléstől, akik eddig alig repültek, vagy egyáltalán nem is próbálták. Az aviofóbia erre a szakszó, mely ténylegesen magába foglalja azokat az embereket, kik betegesen félnek a repülés, magasság, minden formájától. Kisgyermek koromban én is rettegtem a magasban. Furcsa, de nekem pontosan egy repülőút változtatta meg ezt. Kinézve az ablakból, már nem is érdekelt, hogy 11.000 méter magasan vagyok, az a kilátás, életérzés örökre magával ragadott!

Viszont még mindig érvként kell szóljon a repülés mellett az, hogy evvel a formájával a közlekedésnek bárhová eljuthatunk, nem beszélve az ez alatt gyorsan, kellemesen lepergő órákról sem.

Kiss Ferenc Zalán 12.B

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .