2023, a magyar Nobel-díjasok éve

Az idei év hazai tudományos szenzációja kétségkívül a Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek ítélt Nobel-díj híre volt.

A Nobel-díj, mint a legnívósabb tudományos elismerés, minden tudós álma. 1895-ben Alfréd Nobel svéd kémikus rendelkezett végrendeletében arról, hogy vagyonának kamataiból minden évben támogassák azokat a kutatókat, akik a kémia, fizika, irodalom, orvostudomány területén és a béke fenntartásáért maradandót alkottak. Ezen Kutatók hosszú évtizedes, alázatos, kitartó munkáját ismerik el a bizottság tagjai, nagy megtiszteltetés bekerülni a Nobel-díjasok körébe.

Nézzük először Karikó Katalin magyar biokémikus munkásságát, akinek neve 2020-ban, a Covid járvány kapcsán jelent meg a köztudatban. Ő volt az, aki az általa és csapata által már évtizedek óta kísérletezett mRNS- alapú vakcinák fejlesztésén munkálkodott, és neki köszönhetjük, hogy védőoltásai révén az emberiség megmenekült egy pusztító világjárványtól.

Karikó Katalin, a többi tudóshoz hasonlóan, nehéz utat járt be a tudományos elismerésig. A Szegedi Tudományegyetem biológusaként főleg vírusokkal foglalkozott, majd az Egyesült Államokban 24 éven keresztül kutatott és oktatott a Pennsylvaniai Egyetemen. Kutatótársával, Drew Weismannal ért el sikereket a munkában, és a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat is közösen kapták.

Idei másik Nobel-díjasunk, Krausz Ferenc, a fizika területén alkotott maradandót három különböző nemzetiségű kutatótársával együtt. Az attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerek kifejlesztésének nagy haszna van és lesz a gyógyszerfejlesztés területén, és az új orvosi képalkotók továbbfejlesztésében.

Krausz Ferenc méltán példakép abban is, hogy minden platformon kiáll az oktatásért, a díjból származó jövedelmét az oktatás fejlesztésére ajánlja fel. Világszerte hangoztatja, hogy kiváló tanárai alapozták meg mai sikerét, és inspirálták őt munkálatai során, amiért a mai napig hálás.

Méltán lehetünk büszkék e két friss magyar Nobel-díjasunkra, akik sok lemondással, kudarccal, áldozattal járó munkájuk során igyekeznek jobbá tenni és fejleszteni világunkat. Példaképek lehetnek az ifjú nemzedék számára.

Németh Petra, 11.D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .