Önfeledt boldogság = magyar néptánc

A néptánc egy életérzés. Művelődsz és közben jól szórakozol. Egy olyan csapatba kerülsz, ahol hasonló érdeklődési körű emberekkel lehetsz, mint amilyen te is vagy, de akár egy teljesen új oldaladat fedezheted fel. Javul a ritmusérzéked és gyönyörű népdalokat ismerhetsz meg. Ezt adta nekem a 3FALU TÁNCMŰHELY Bodajkon.


A tánc mindamellett, hogy nagyon kemény fizikai és szellemi munka, hatalmas buli is. Elmehetsz táncházakba, ahol egy egészen más (a mindennapoktól különböző) életérzés rabjává válhatsz. Megtanulod irányítani a tested, megtapasztalhatod, milyen érzés fiúval/lánnyal táncolni.
Csak nyersz vele! Fellépsz, ünnepelsz, nevetsz, és csak élvezed, megéled a pillanatokat. Ezt mind megadhatja neked egy táncegyesület. Életre szóló barátságok kötődnek, és közös pontokra lelhetsz más emberekkel. Külföldre is eljuthatsz, más és más országokban mutathatod meg tehetségedet, a magyar tánc szépségeit a csapattal együtt, vagy éppen egy másik kultúra műfajában próbálhatod ki magad. Megtanulsz segíteni a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Alázatossá válsz, hiszen sok emberrel kell együtt dolgoznod, együttműködnöd.

Úgy tanulod meg kifejezni magad, ahogy csak kevés ember tudja. Meghallod a népzenét és a lábad rögtön járni kezd. A néptánc az egyik legszebb formája hagyományaink ápolásának. Ezek közé tartozik a húsvéti locsolkodás, májusfa kitáncolás, a viseletekre való nagy odafigyelés és a sok-sok népi kifejezés használata, mint például a lajbi és a nyenyere. 
Ha néptáncolsz, ha nem, az évente megrendezett Néptánctalálkozón hamar megtalálhatod a helyed. Nincs is jobb érzés, mint amikor odajönnek hozzád, és felkérnek egy táncra. (Ennél már csak az jobb, ha tudod is a lépéseket.)
A nyári táborokban népi játékok (Mölkky) és sportok birtokába juthatsz, ilyen például a méta, ami személyes kedvence az egyesületünknek.
Minden szempontból ajánlom, legalább kipróbálásra. Tapasztalatból mondom, ha egyszer elkezded, úgy magába szippant, hogy legközelebb, ha pörgeted a Facebookot, nem „Albabar”-os buli után nézelődsz, hanem próbálsz rábukkanni egy néptáncos eseményre.
Menj és ismerd meg egy új oldaladat!  

Incze Viktória, 11.c
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .