„Királyként érkeztem, legendaként távoztam”- Zlatan Ibrahimovic felejthetetlen sportkarrierje és történetei

Zlatan Ibrahimovic, a legendás svéd focista valósággal varázsolt a pályán (szóló gólja a NAC Breda ellen, a híres ollózása az angolok ellen, harcművészethez hasonlító rúgásai stb.), de vajon mennyire ismerjük a hátterét? Honnan jött? Miért volt piperkőc? Miért nem maradt anno a PSG-ben? Ezekre, és sok más kérdésre is választ ad ez a cikk, érdekes anekdotákkal kiegészítve.

 Az AC Milan 2023. június 3-án bejelentette, hogy a 42 éves klubikon, Zlatan Ibrahimovic nem fogja meghosszabbítani a június végén lejáró szerződését, így ingyen távozik a klubtól. Ez persze csak a formális része, hiszen, ha a svéd csatár nem köt új megállapodást egy másik csapatnál, akkor könnyen dönthet akár a visszavonulás mellett is. Ez természetesen kiborította a rajongóit, és sajnos Zlatan nem közöl konkrétumokat a jövőbeli terveit illetően. Ebben a cikkben áttekintjük Ibrahimovic küzdelmes, olykor fájdalmas, gyötrelmes, de végül is szerethető történetét.

Kezdjünk mindent az elején: Zlatan Ibrahimovic 1981. október 3-án született Malmöben, emigrált szláv szülők gyermekeként (apja bosnyák volt, anyja horvát). Rosengardban a család néhány évig békességben élt, amíg a szülők a válás mellett nem döntöttek, legidősebb nővére pedig elszökött otthonról. Évekkel később Zlatan kihallgatott egy telefonbeszélgetést az anyja és nővérének fia között: „Szia, nagymama.” – „Téves”.

A felügyeleti jog az apjához került, aki a Balkán-háború okozta stressz miatt az alkoholizmusba menekült, és rendszeresen verte Zlatant. Nem maradt számára más, mint a foci. Felgyülemlett agresszió volt benne bőven, rendszeresen fejelte le önző csapattársait. Ez a probléma első profi csapatába, a Malmö FF-be is követte, viszont számai sem maradtak el, ennek köszönhetően gyorsan leigazolta a holland rekordbajnok Ajax.

Itt élete teljesen elzüllött: rendszeres ittas vezetésen kapás, gyorshajtások és testi sértések sora. A csatárposzton Rafael Van der Vaart-tal kellett versengenie a kezdő pozícióért, azonban a vezetőség érthetően a holland csatárt részesítette előnyben. Egy Svédország-Hollandia válogatott találkozón úgy felrúgta Van der Vaart-ot, hogy az egyik lába eltört. A meccs után így nyilatkozott: Nem szándékosan okoztam neked sérülést, ezt te is tudod. Legközelebb viszont, ha megint ezzel vádolsz, eltöröm mindkét lábad. Szándékosan.”

Időközben megismerkedett Mino Raiolával, későbbi ügynökével. Ő rakott rendet a fejében, majd sok üvöltözés, káromkodás és nyaggatás után képes volt Zlatant a pálya legdominánsabb szereplőjévé varázsolni, méghozzá annyira, hogy végül leigazolta a Juventus. Világbajnokok és futball-legendák között (Del Piero, Nedved, Trézéguet stb.) tudott olyan statisztikákat hozni, melyek kimutatták, hogy ő volt a csapat legjobbja. Két év után távoznia kellett, mivel nagy pénzért tudta eladni a torinói klub a híres Moggi-botrány után. Így került az Interhez.

,,Helena, neked csupán három feladatod van. Etesd Zlatant, hagyd aludni, és tedd boldoggá.” – súgta Zlatan feleségének José Mourinho, az Inter akkori trénere egy közös vacsora alkalmával. Zlatannak tényleg nem kellett több: 15, 17 majd 23 góllal hálálta meg a milánóiak bizalmát (akkoriban még nem jegyezték a gólpasszokat). A hírnév, a svédek elismerése és a rajongók szeretete mellett valami még hiányzott Ibrának: a Bajnokok Ligája. Az Interrel sohasem jutott be a döntőbe, ezért megkérte Raiolát, hogy beszéljen a Barcelona vezetésével egy átigazolásról. A gránátvörös-kékek örömmel fogadták a svéd világsztárt, aki 69.5 millió euróért váltott klubot (ez mai árfolyamon majdnem 91 millió eurót jelent). Ez a váltás viszont óriási hiba volt: Pep Guardiola játékrendszere, Messi akaratossága és az idegen környezet szinte az őrületbe kergette. Hiába próbált meg alkalmazkodni, vagy az edző, vagy a csapattársai mindig akadályozták ebben, és inkább kirekesztették az ismét agresszív viselkedése miatt (pl.: szétdobálta a törülközőket egy meccs után, Lamborghinijével száguldozott Barcelonában stb.). A hab a tortán pedig, hogy ebben az évben az Inter megnyerte a Bajnokok Ligáját.

 Innentől kezdve két kölcsönadás után (mindkét év az AC Milannál telt) végleg távozott a PSG-hez. Számai az egekbe lőttek (összesen 122 tétmeccsen 113 gól és 24 assziszt). Sokan azt vallják, ezek az évek voltak a svéd csatár legjobb évei, azonban játékstílusán, fizikumán és teherbírásában is látszott, hogy átlépte a 30-at. Négy év után, lejáró szerződése ellenére nem akart hosszabbítani se Ő, se a klub. Erről Zlatan csupán annyit mondott: „Nem hiszem, hogy az Eiffel-torony helyére tudják rakni a szobromat. Ha mégis sikerülne, maradnék”. Ezután játszott még a Manchester Unitedben, elment a tengerentúlra a Los Angeles Galaxy kötelékébe, majd 2019-ben visszatért az AC Milanhoz, ahonnan az év végén távozik.

Jelenlegi csapattársai mentorként tekintenek rá, őszinte, nyílt, egyenes embernek írják le, akinek idősebb korára legalább lehűlt a vére. Svédországban ideálként tekintenek rá a fiatalok, a régi pályát, melyen focizott teljesen felújíttatta használt stoplisok talpát használva alapanyagként. Esetleges visszavonulása sokkot jelentett a futball világában, de 42 évesen, ilyen életúttal, ilyen karrierrel (összesen: 819 mérkőzés, 493 gól, 201 gólpassz, 126 sárga lap, 10 kiállítás) megérdemelt a pihenés.

Nem voltam tehetséges, sem ügyes. Csak egy srác voltam, aki a téren focizott. Egyetlen extrát tudtam felmutatni, mindenkinél dühösebb voltam”. –nyilatkozta Zlatan Ibrahimovic.

Pencs Olivér 11. C

Források: 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .