Holtak vallatója

Dr. Richard Shepherd detektív és patológus, aki több mint huszonháromezer boncolást végzett,  több ezer titkos haláleset rejtélyeit nyomozta ki. Sorozatgyilkosokat buktatott le, gyilkosságokról rántotta le a leplet, valószínűtlen balesetek körülményeit tárta fel. Rengeteg gyilkost juttatott börtönbe az általa feltárt bizonyítékok segítségével, ezáltal több ártatlan életet mentett meg.

Dr. Richard Shepherd Nyugat- Londonban született, Watfordban nőtt fel. Gimnáziumi tanulmányai során került kapcsolatba az orvosi világgal, ez keltette fel érdeklődését a gyilkosságok iránt és ösztönözte arra, hogy megértse a halál legváltozatosabb formáit is. 1977-ben végezte el az orvosi egyetemet, majd 10 év múlva szakorvosi képesítését mint törvényszéki patológus is megszerezte. Hazájában és külföldön orvosszakértőként vett részt gyilkosságok, balesetek, tömegszerencsétlenségek, természeti katasztrófák áldozatainak törvényszéki vizsgálatában, illetve titokzatos körülmények között bekövetkezett halálesetek okának tisztázásában. Tapasztalataira támaszkodva a mai orvostudomány sokat köszönhet neki.

A könyv Nagy-Britannia leghíresebb törvényszéki kórboncnokának emlékeit tárja elénk. A gyerekkorától veszi végig az életét a nyugdíjas koráig. Az olvasóban már a legelején megfogalmazódik a kérdés, hogy miért akar valaki kórboncnok lenni. A könyv részletesen leírja gyermekkorát, fiatal orvosi karrierjét, továbbá hogy hogyan áll helyt a világban mint apa, férj és orvos.

A könyvben vannak egészen érdekes esetek. Végigveszi, hogy hogyan boncolnak, mire ügyelnek a boncolás és egy helyszín átvizsgálása során, vagy hogyan állapítják meg, hogy gyilkosság történt-e vagy sem. Ha kiderül, hogy gyilkosság volt, milyen további lépéseket tesznek, hogy bebizonyítsák a gyilkosság feltételeit és körülményeit. Érdekességként említeném, hogy Lady Diana hercegnő holttestét is felülvizsgálta. Munkája során sok évet töltött a hirtelen csecsemőhalál vizsgálatával, sok esetben sajnos feltárta a szülők hibáját. 

Specializációja a szúrt sebek voltak, sok időt töltött el a kések mintázatának és formájának tanulmányozásával, vizsgálta a kések szövetkárosító hatását. 

A címre reflektálva a mű morbidnak tűnik, de nem mondanám annak, mivel végtelen tisztelettel beszél a halottakról, a testekről és azok hozzátartozóinak érzéseiről.

Számomra nagyon tanulságos volt ez a könyv, ugyanis segített megérteni az élet rendjét, és hogy a halál is az élethez tartozik. A könyv inkább szakmai szempontból írja le a történéseket, de mégis adott egy lelki megnyugvást ahhoz, hogy elfogadjam, hogy a halál egy természetes dolog, ha valaki meghalt, akkor már nem érez semmi fájdalmat és szenvedést. A legérdekesebb talán az volt, amikor elmagyarázta, hogy a halál nem pillanatról pillanatra történik, hanem egy hosszadalmas biológiai folyamat. A történések egyszerre elborzasztanak és megragadnak. Vannak benne megdöbbentő, sokkoló esetek, de az újabb és újabb izgalmak arra késztetik az olvasót, hogy tovább olvassa, és ne tegye le a könyvet.

  Shepherd könyvének egyik legfontosabb eleme az empátia. Főhősünk szívszorító élete csodálatra méltó, hiszen számára az igazságügyi patológia nem csupán munka, hanem valódi hivatás, egy halott pedig nem csupán földi maradvány, hanem valakinek a szerette, családtagja, aki ráadásul nem is biztos, hogy bűncselekmény vagy mulasztás áldozata lett, hanem egyszerűen beteg volt, és betegségének kezelésre adott reakciói testének feltárásával nagyban segíthetik az orvostudomány fejlődését.

Kreitzer Hanna 12.C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .