Kísérlet Pécsett

Múlt hét csütörtökön az NTA program keretein belül egy tucatnyi tópartis (és egy busznyi fehérvári) Szent-Györgyi Diáktársunkkal meglátogattuk a Pécsi Tudományegyetem egyik kutatóintézetét, a Biológiai Intézetet. Az NTA (Nemzeti Tudósképző Akadémia) program az idei tanévben vált elérhetővé azon tópartis diákok számára, akik iskolán kívül is szívesen foglalkoznak kémiával és biológiával egyaránt. A program lényege, hogy természettudományok iránt érdeklődő fiatalokat gyűjtsön össze, őket képzésben részesítse, s ezáltal Magyarországon maradásukat támogassa. 

Pécsi kirándulásunk során a Szentágothai János Kutatóközpontban működő laborokba nyerhettünk betekintést. Részt vehettünk különböző hallgatók és ott dolgozó kutatók, köztük Dr. Hernádi István előadásán is, amely mindannyiunk számára nagy élmény volt. A laborokban megnézhettünk több kísérletet és kipróbálhattunk különböző eszközöket is. Sajnos a kutatóközpontban nem tudtunk fotózni, hiszen minden technikai eszközünket az előadóteremben kellett hagynunk, semmilyen felvételt nem készíthettünk. A kutatóintézet falain belül ugyanis a különböző gyógyszerek idegsejtekre gyakorolt hatásainak feltérképezése folyik, bizonyos idegrendszeri betegségek gyógyításának lehetőségeit keresik patkányokkal és majmokkal végzett kísérletek segítségével. 

Véleményünk szerint mindenki számára élvezetes és különleges nap volt, ami megérte az utazás okozta fáradalmakat. Köszönjük Kiss Ildikó telekis tanárnőnek a szervezést!

Parlagi Johanna
Varga Mihály Péter 9. D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .