„Cintányéros, cudar világ…” avagy olvasópróba a Vörösmarty Színházban

Egymást érik az izgalmas, szórakoztató és magával ragadó produkciók a Vörösmarty Színházban. Pár hét – és húsz év után újra élvezhetik a fehérvári nézők a magyar operettek egyik legnépszerűbb vígjáték-musicalét, a Mágnás Miskát. 

A darab bemutatójának sikeréhez azonban elengedhetetlen a próbafolyamatok egyik kulcsfontosságú eseménye: az olvasópróba. A szereplők ekkor kapják meg a szövegkönyvet, néhányan itt találkoznak először egymással és itt hallgatják végig a történet bemutatásához kapcsolódó koncepciót.   

Az a megtiszteltetés ért, hogy szerepelhetek a Mágnás Miska című operettben. Mivel a darabban táncosként veszek részt, felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy szöveges szerep hiányában miért kell mégis megjelennem a próbafolyamat ezen részén. Ezt egy párszor én is megkérdeztem magamtól, amikor a Fame című musical első, hajnali 7:30-as próbakezdésén,  frissen és üdén kellett (volna) részt vennem életem első színházi próbáján. A válasz aztán gyorsan jött: az olvasópróbán nem csak a szöveget halljuk először, hanem a zenéket is, ez pedig magától értetődően nélkülözhetetlen egy táncos szempontjából is.

A Mágnás Miska című előadás próbafolyamatának első olvasópróbája április 25-én kezdődött. A szereplők – színészek, énekesek, táncosok – a harmadik emeleti társalgóban gyülekeztek. A rendező bevezetőjét követően sor került a díszlet- és jelmeztervező, majd a koreográfus és a tánckar bemutatására is. Az elektronikusan elkészített díszletterv megtekintése után a rendező belekezdett a szövegkönyv felolvasásába. A felolvasás közben számos instrukcióval és jótanáccsal látta el a szerepeket alakító színészeket, a zenék meghallgatása közben pedig a koreográfust és a táncosokat. Ez idő alatt nekem kétszer is szétesett a szövegkönyvem, amit nagy nehezen sikerült összeraknom, kitűnően szórakoztatva a mellettem ülőket.

A felolvasás után a rendező ismertette a szereplőkkel, hogy milyen üzenetet szeretne közvetíteni majd a közönség felé. Végül a jelmeztervező bemutatta terveit, levették a méreteinket, és mindenki jókedvűen távozott a színházból.

A Mágnás Miska című operett bemutatójára a jegyek sajnos már elfogytak, az érdeklődő operettkedvelők azonban júniusban is megtekinthetik a 12 alkalommal műsorra tűzött előadást. 

Lórodi Luca 12.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .