The Last of Us sorozat bemutató 9. rész

Elérkezett az évadzáró rész, ami nagyon megosztotta az embereket. Az évad legrövidebb részét láthattuk, alig 40 percesre sikerült. A rajongók szerint el lett sietve a lezárás, ami érthető, de nekem semmi bajom nem volt vele.

Spoilerek következnek!

Egy visszaemlékezéssel nyit az epizód, melyben Ellie anyukájáé a főszerep. Annie terhes, és a zombik elől menekülve elrejtőzik egy elhagyatott farmházban. A lépcsőn felfelé menet észreveszi, hogy elkezdett folyni a magzatvize. Leül az egyik szobában a földre, és a hirtelen megkezdett szülést egy, az ajtót betörő zombi zavarja meg. Annie nem egy átlagos nő, így könnyen végez a fertőzöttel. A balhé után már csak az újszülött sírása hallatszik. Annie észreveszi, hogy megharapta a zombi, ezért gyorsan elvágja a köldökzsinórt, nehogy a babának baja essen. Kezébe veszi a kicsi Ellie-t, és elkezdi babusgatni. 

Az intro után Marlene-t látjuk, aki egy csapattal megérkezik a farmházhoz. Felmegy az emeletre, ahol megtalálja Annie-t a babával. Ellie anyukája már éppen nyakon szúrná magát, de Marlene megzavarja. Látja, hogy a fertőzés már terjed a nőben, aki Marlene-re akarja bízni a kisbabát. Marlene először visszautasítja, de Annie emlékezteti az évtizedek óta tartó barátságukra, ezért mégis úgy dönt, hogy elviszi a kis Ellie-t. Annie odaadja a kését, amit később Ellie mindig magánál fog hordani. Mielőtt végleg elbúcsúznának, Annie kérésére Marlene főbe lövi legjobb barátnőjét.

Visszaugrunk a jelenbe, és a kedvenc duónk már nagyon közel jár a kórházhoz, ahol a Tűzbogarak tábort vertek. Ellie tudja, milyen fontos ez a küldetés, ezért nagyon izgul és emiatt szűkszavú. Az úton Joel megígéri, hogy majd megtanítja Ellie-t gitározni. Beérnek a városba, és felmennek egy magas épületre, hogy körül tudjanak nézni. Mint kiderült, az az épület pont a keresett kórházzal szemben volt. A lerombolt falak a kórház kertje felé mutattak. Ellie előrerohan valamiért, ami, mint utólag kiderült azért volt, mert az épület lerombolt részéről zsiráfokat lehetett látni a kertben. Ellie még soha nem látott ilyen állatokat, ezért gyermeki csodálkozással figyelte őket. Az egyik oda is jön hozzájuk, és megetetik a falról letépett levelekkel. Ez az ikonikus jelenet a videojátékból is ismerős lehet, ott is pont így történt minden. 

Lemennek a kertbe, ami át lett alakítva katonai támaszponttá. Megállnak pihenni, és Joel bevallja, hogy még a járvány kitörésének elején próbálkozott öngyilkossággal. Véletlen megrándult a keze, így mellément a golyó, ezért hall rosszul a bal fülére. Azért mondja ezt el, mert már Ellie-t a lányának tekinti, még ha nem is mondja ki. A mogorva, nemtörődöm Joelből Ellie egy újra szeretni tudó, csupaszív embert csinált. Továbbmennek, és a vidám sétálást egy hozzájuk guruló villanógránát robbanása szakítja félbe. Egy katonai csoport tűnik fel, akik kiütik Joelt.

Joel egy kórházi ágyon ébred, mellette Marlene áll. Innen már tudhatjuk, hogy elérték a Tűzbogarak csapatát. Joel egyből Ellie holléte iránt érdeklődik, Marlene elmondja, hogy már a műtéthez készítik elő, Joel pedig nem zavarhatja ezt meg. A Tűzbogarak vezetője elmagyarázza Joelnek a műtét lényegét. A Cordyceps gomba együtt nőtt Ellie-vel a születése óta, ezért immunis. Az apokalipszist okozó gomba harapás útján nem bántja, mert azt hiszi, már fertőzött. Az orvosok ki tudják szedni Ellie-ből ezt a részt, és a sejteket sokszorosítva tudnak segíteni más embereken. Joelnek gyanús a dolog, mivel a Cordyceps az agyban nő, így Ellie nem élné túl a műtétet.

Marlene kész feláldozni Ellie-t az emberiség megmentéséért, Joelt pedig kikísérteti két katonával. Joel nem bírja feldolgozni a hallottakat, Ellie mindennél fontosabb számára. A lépcsőn megüti az egyik katonát, elveszi a fegyverét, és lelövi mindkettőjüket. Ezután Joel mészárlásba kezd. Miközben a műtőt keresi, megöli az összes útjába álló Tűzbogár katonát. A hosszan tartó öldöklés alatt senkit nem kímél, még azt sem, aki megadja magát. Nehezen, de megtalálja a műtőt. Benyit, és három orvos már a műszerekre kötött Ellie-t vizsgálja. Joel hezitálás nélkül lelövi a főorvost, a másik kettőt életben hagyja. Az elaltatott Ellie-t a karjában viszi ki a kórházból. A garázsban, mielőtt kocsiba ülhetnének, Marlene állja az útjukat, aki nem hagyja, hogy Ellie-t elvigyék. Joel őt is lelövi hidegvérrel, hiszen ,,úgyis utánuk jönne“.

A kocsival Tommyék városa felé veszik az irányt. Ellie magához tér, és nem érti, mi történik. Joel itt elkövet egy hatalmas hibát, és hazudik Ellie-nek arról, ami a kórházban történt. Azt hazudja, hogy az orvosok nem jártak sikerrel, plusz még egy fosztogató csapat is rajtuk ütött, csak ők ketten maradtak élve. Egy idő után lerobban a kocsi, és gyalog kénytelenek folytatni az utat. Mielőtt a városba érkeznek, Ellie megesketi Joelt, hogy amiket mondott, mind igazak-e. Joel ismét hazudik, és megesküszik, hogy minden, amit mondott, igaz volt. Ez a záró beszélgetése az első évadnak, csakúgy, mint a játékban. 

Nekem nagyon tetszett a sorozat, az eddigi legjobb játékadaptáció, amit valaha láttam. A játékból nem derült ki, hogy Ellie miért immunis, de így megtudtuk, hogy Annie nem időben vágta el a köldökzsinórt, és egy kis gomba átjutott Ellie vérébe is. Érdekes morális kérdéseket vet fel a lezárás. Vajon egy átlagember dönthet-e az emberiség sorsáról? Helyesen cselekedett-e Joel? Ezt mindenki döntse el maga.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .