Soha többé háborút!

Osztálytársam és egyben barátom, Magda Tivadar második alkalommal szervezte meg Soha többé háborút! című túráját és kiállítását. Az esemény Sárkeresztesen zajlott, amely fontos helyszín volt a II. világháborúban, hiszen 17-szer cserélt gazdát. 

Bár hideg szél fújt, mégis 37 túrázó és 20 hagyományőrző érkezett meg reggel 9 órára a sárkeresztesi Művelődési Házhoz. 12 kilométeres túránk során az volt a cél, hogy bejárjuk a környékbeli hadszíntereket. Több helyszínen is megálltunk, Tivadar mesélt nekünk a civil lakosság és a katonák részvételéről és szenvedéseiről a harcokban. Ilyen megálló volt egy pince, ahol a lakosság bújt el, és egy lövészárok, ami kulcsszerepet töltött be a harcok során. Utunk felénél a hagyományőrzők hadijátékot mutattak be, megmutatva, hogy milyen is lehetett egy igazi harc. Szerintem a túra legmeghatóbb része az volt, amikor Éva néni házához érkeztünk. Éva néni sárkeresztesi lakos, akinek édesapja a Don-kanyarnál harcolt, majd tűnt el. Néhány évvel ezelőtt Tivadar végezte el azokat a kutatásokat, amelyekkel sikerült kinyomozni, hogy pontosan mi történt Éva néni édesapjával, és hova temették őt el. A háznál a hagyományőrzők énekeltek, ezzel emlékezve Éva néni édesapjára és minden hősre, aki a Don-kanyarnál esett el.

Túránk végén meleg teával és paprikáskrumplival pihenhettük ki a 12 kilométert. Majd 3 órától nyílt meg Tivadar kiállítása az eddig összegyűjtött második világháborús tárgyaiból és lehetőségünk volt megnézni a hagyományőrzők fegyvereit is.

Hatalmas élmény volt a túra és jó volt látni, hogy a hideg ellenére ennyi embernek fontos, hogy megemlékezzen hőseinkre.

Zolta Szabolcs Merse (12.A)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .