Beszámoló a Vörösmarty társaság Konferenciájáról

Múlt hét pénteken a Vörösmarty Társaság kerekasztal beszélgetésre várta Székesfehérvár diákságának tagjait, hogy kortárs írók segítségével merüljenek el a modern irodalmat és a modern magyarórákat illető nagy kérdésekben. Az esemény a Középiskolások Irodalmi Konferenciája (KIK) nevet kapta.

Egy héttel ezelőtt volt szerencsém pár diáktársammal együtt részt venni a Vörösmarty Társaság által szervezett konferencián. Az eseményen a résztvevők nem kisebb kérdésekre keresték a választ, mint hogy: mi lenne a kötelező olvasmányok igazi szerepe az órákon? Megismertetni a klasszikusokat vagy megszerettetni a gyerekekkel az olvasást? Szabad-e modernizálnunk egy klasszikust csak a könnyebb fogyaszthatóság érdekében?

Persze nem találtuk meg mindezekre a választ, habár senki nem állíthatja, hogy a fehérvári diákság ne próbálkozott volna. Szinte csak egy-két kérdés kellett, és záporoztak az ötletek a terem minden sarkából. Szerintem sokat elmond az eseményről az, hogy a meghívott előadók egy óra után tudtak megszólalni először. Mert egészen addig a diákoké volt a főszerep. És talán ez nem is baj… Hisz ezekről a kérdésekről kinek másnak kellene döntenie? Ha a legjobb választ keressük ezekre a kérdésekre, csak egyféleképpen találhatjuk meg: ha az diákoktól jön, diákoknak. És erre tökéletesen alkalmas volt ez az esemény. 

De persze másfél óra nem volt elég minderre. Sok téma volt, és talán még több megszülető gondolat, így a program az esemény folytatásának biztos ígéretével zárult. Zárszóként viszont meg kell fogalmaznom egy aprócska kritikát is. Ezeknek a kerekasztal beszélgetéseknek a gyengeségük egyben a legnagyobb erősségük is: a meghívottak. Akik egy ilyen eseményre időt szánnak, ők nem a tömeg, akik ma az iskolapadokban ülnek. Olyan diákokkal akarnak az átlag diákság olvasáshoz való viszonyáról beszélgetni, akik Kafkát és Moldovát idéznek. Mert bármennyire szomorú is, ez nem az átlag és talán soha nem is lesz már az. A folyamatot elindíthatjuk, segíthetünk jobban megérteni ezt a generációt, de változnunk nem nekünk kell. 

Egyéb megjelent cikkek az eseményről:

feol.hu

szekesfehervar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .