Cosplay vagy crossplay? Nem mindegy!

A legtöbben, akik rajongói valamilyen könyvnek, filmnek, sorozatnak már hallhatták a „cosplay” szót. Az angol „costume play” kifejezésből ered, ami gyakorlatilag a jelmezt jelenti. A cosplayezés az előadó-művészet egy külön ága, ahol a résztvevők mindenféle jelmezt és kiegészítőket magukra öltve próbálnak imitálni egyes filmszereplőket, képregényhősöket, videójátékkaraktereket. A leggyakoribb ötletforrások általában filmek, képregények, könyvek, videójátékok, animék, mangák, de igazából bármilyen fiktív forrásból vagy extrém esetben akár a valóságból is meríthetünk. Nagyon fontos viszont, hogy a cosplay nem összetévesztendő a hagyományos farsangi vagy halloweeni jelmezekkel (ettől függetlenül persze lehet jelmeznek hívni, csak nem mindegy milyen kontextusban)!

Nagyon sokféle cosplay létezik: vannak egészen egyszerűek, de nagyon bonyolult, részletgazdag darabok is. Ez persze legnagyobb részben az általunk választott karaktertől függ. Emellett még fontos eldöntenünk, hogy mennyi időt és pénzt vagyunk hajlandók áldozni erre, ugyanis az összetettebb jelmezekhez nem mindig találunk meg minden kelléket a szekrényünkben vagy a garázsban; előfordulhat, hogy a karakterhűség érdekében el kell készítenünk egy fegyvert vagy éppen megvásárolni az erre specializálódott boltokban. Sok cosplayes dönt úgy, hogy inkább megveszi az egyes részeket, mintsem nekiáll fát faragni vagy papírt vagdosni; jelmezbolt sem található minden utcasarkon (ugyanakkor az internetről persze szinte minden beszerezhető, csak várni kell a kiszállításra). Ez az időspórolós (de nem pénz!) változata a cosplayezésnek; azonban vannak, akik elhatározottak és otthon, maguk készítik el a jelmez darabjait. Ez már sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és persze áldozatot idő szempontjából. Sok esetben akár hetekig kell kutatni a megfelelő anyag után, és az is rengeteg idő mire megtervezzük a szabásmintát (ezt esetleg az interneten meg lehet találni, de viszonylag ritkán) ruhához vagy bármilyen másik kellékhez. Ez kimondva igazán kimerítőnek tűnik, de ha elég eltökéltek vagyunk, könnyen örömünket lelhetjük benne. Illetve, ha magunk készítjük el a jelmezt, valószínűleg sokkal jobban magunkra tudjuk szabni, átmeneti és szó szerinti értelemben is. A döntés persze mindenkinek a sajátja.

A címben említett „crossplay” a cosplay egy alkategóriája. Egész egyszerűen azt jelenti, hogy a cosplayes vele ellenkező nemű karakternek öltözik be. Ez a lányok körében a legnépszerűbb. Szinte mondhatni, hogy ez a cosplayek még nehezebben kivitelezhető változata, hiszen a két nem merőben eltér egymástól testfelépítés szempontjából.

Ahhoz, hogy egy nő valamilyen férfi szereplőt tudjon alakítani, rengeteg előkészület kell: be kell szerezni férfi szabásmintát, sokféle különböző sminkfelszerelést és sok esetben válltömést is, hogy realisztikusnak tűnjön. Nem utolsó az sem, hogy valahogyan el kell takarni a női test domborulatait. Ezt meg lehet oldani fűzővel, illetve kifejezetten a crossplayezőknek kitalált fáslival (ez a fájdalmasabb verzió) vagy az úgynevezett „chest binder”-rel (ami szinte ugyanolyan, mint a fűző). A „férfi sminkhez” is valószínűleg specialistát kell hívnunk, hogy igazán élethű legyen. A sok nehézség ellenére nagyon sokan választják a cosplayezés ezen fajtáját, többnyire az adott, ellenkező nemű karakter iránti rajongás miatt.

Világszerte rengeteg olyan rendezvény létezik, ahol a cosplayesek kiélhetik vágyaikat (legfőként az Egyesült Államokban). Magyarországon a legnagyobb ilyen összejövetel a MondoCon (lásd: Isatrina tudósítása), ahol rendszeresen rendeznek jelmezversenyeket is, amiken az amatőr cosplayesektől a legprofibbakig mindenki megmutathatja tehetségét. A cosplayezés fejlesztheti a kézügyességet, illetve remek szórakozás lehet megfelelő társaság mellett.

Kristin Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .