Anyanyelvünk és magyarságunk – Határtalan szavaink

A Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpontja meghirdeti 2020-ban az Anyanyelvünk és magyarságunk – Határtalan szavaink című pályázatot 11-19 éves diákoknak. 

A pályázat főbb céljai közé tartozik a trianoni emlékév, valamint a magyar nyelv napja esedékessége miatt a nyelvünk jelenkori állapota megismerése, a magyar nyelv tágabb használati körébe való belepillantás, a hazai és határon túli nyelvhasználatunk egységéről és különbözőségéről való elgondolkodtatás, illetve figyelem irányítása az anyanyelv önazonosságban és közösségi létben való szerepére.

Két fő kategóriában lehet jelentkezni, tudomány és irodalmi. A tudományos kategóriában az általad kiválasztott Kárpát-medencei országból (nem ahová születtél) kell magyar nyelvi érdekességeket gyűjtened, és a gyűjtött anyagból fogalmazást írnod. A másik kategóriában, az irodalmiban pedig bármilyen saját prózai, szépirodalmi alkotást elfogadnak, csak a témájának kapcsolódnia kell a pályázat címéhez, vagy legalább a trianoni emlékévhez.

A bírálóbizottság a már feljebb említett Magyarságkutató Intézet nyelvészeti kutatóközpontjának igazgatói, illetve kijelölt munkatársai. Az értékelés tartalmi és kreatív szempontok érvényesülnek, így a tudományos kategóriában a szavak ritkasága, de egyben életszerűsége, míg az irodalmi kategóriában a forma, a stílus és az esztétikát veszik figyelembe. A nyeremények kategóriánként az első helyezetnek 50.000 Ft értékű utalvány, könyv- és tárgyajándék, a második helyzetének ugyanaz csak 30.000 Ft érékben, a harmadiknak pedig 20.00 Ft értékben. Különdíjat indokolt esetben a bírálók  oszthatnak ki könyv- és tárgyajándék formájában.

További információk: v3_MKI_HSZ_Pályázati-kiírás_A-magyar-nyelv-napja

 

Veres Gábor A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .