Álmodj tudatosan!

Nos, először is mi az a tudatos álmodás? Az alvás olyan fajtája, amelyben tisztában vagy azzal, hogy álmodsz, így befolyásolni tudod azt. Ez lehet teljesen spontán, de gyakorlással tudatosan is képesek vagyunk előállítani.

Miért is jó ez? Azon kívül, hogy bármire képesek vagyunk álmainkban valós képességeinktől függetlenül, fejleszti az agyunkat. Terápiás célokra is felhasználhatjuk, például hozzáférhetünk a saját tudatalattinkhoz, alvás közben fejleszthetjük a különböző képességeinket és régi traumáinkat újra élve feloldhatjuk a szorongást vagy az azzal kapcsolatos félelmet.

Mi is történik ilyenkor? Normál álmodásnál az agyunk kritikus gondolkodásért, logikáért és tudatos kontrollért felelős részének intenzitása csökken amikor agyunk rem fázisba lép. Ilyenkor az érzelmekért felelős része lesz aktívabb.

Tudatos álmodásnál viszont vagy ráébredünk arra, hogy álmodunk, vagy belecsúszunk a tudatos álomba, és ilyenkor az érzelmekért felelős területek mellett az előbb említett területek intenzitása is nő.

         Veszélyes ez ránk nézve? Egyenlőre semmilyen tudományos kutatás nem mutatta ki, hogy ez veszélyes lenne az emberekre nézve, de mivel tudatos álmodás közben bármit megtehetünk, előfordulhat, hogy függők leszünk.

 Azonban nem ez a legijesztőbb dolog. Ilyenkor felléphet az úgynevezett alvási paralízis. Ezen normál álmodásnál is átesik mindenki, de ekkor általában nem vagyunk tudatában. Ez lényegében azt jelenti, hogy mikor elalszunk agyunk leblokkolja az izmainkat, hogy a valóságban ne tegyük meg azt amit álmainkban. Ez természetes folyamat, de tudatos álmodás közben elég nagy az esélye, hogy agyad előbb felébred, mint a tested, igy nem tudsz mozogni. Azt érzed, hogy teljes mértékben le vagy bénulva és még beszélni sem tudsz. Ilyenkor agyunk megpróbál értelmet keresni ebben , így különböző gonosz lényeket láthatsz, és mivel a mellkasi izmaidat is bizonyos mértékben blokkolja nem tudsz mély levegőt venni. Ezt a kellemetlen érzést valószínűleg tetézi az a tény , hogy egy „démon ül a mellkasodon”.

         Ennek ellenére nagyon nagy élmény az a pillanat, amikor rájössz arra hogy ami körülötted van az agyad szüleménye, és te valójában a puha ágyikódban alszol a másnapi témazáró előtt.

Velem személy szerint már egyszer megtörtént körülbelül 5 nap után, de utána rögtön el is aludtam.

Hodák Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .