A víz érintése

Tizenkét Oscar-díj jelöltje és végül négy nyertese lett a tavaly év végén debütáló A víz érintése. Megkapta a legjobb filmnek, a legjobb eredeti filmzenének, a legjobb rendezőnek és a legjobb látványtervezésnek járó elismerést.
A történet Baltimore közelében játszódik egy titkos katonai bázison, ahol a néma Elisa  és barátnője, az afro-amerikai Zelda takarítóként dolgoznak.

Egyik este egy titokzatos tárolóban egy nagy zűrt okozó vízi élőlényt hoznak. A „szörnyet” egy folyóból szedték ki, aminek közelében a nép istenként tisztelte. Űrkutatás céljából akarják felhasználni, hiszen egy bizonyos ideig a szárazföldön is képes életben maradni. A kutatást vezető Richard Strickland egy idő után azonban úgy dönt, több hasznot hoz, ha élve felboncolják és úgy tanulmányozzák. Elisa viszont időközben olyan szoros kapcsolatot alakított ki vele, hogy rögtön tervet sző a megmentésére.

A film minden szempontból különleges. Ugyan a hidegháború időszakában játszódik, mi is rengeteget tanulhatunk belőle az elfogadásról, a szeretetről és az alapvető emberi erkölcsökről. A zene hihetetlenül egyedi és a szereplők alakítása is kiemelkedik az átlagból: teljesen átérezhető és a végletekig hiteles. A mozizás minden pillanata egy még soha át nem élt élményt tartogat a nézőknek.

Minden szempontból ajánlom az alkotás megtekintését. Angolul, magyar felirattal még mindig látható a fehérvári moziban is.

Oláh Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .