Kettlebell mint sportág

Manapság már világszerte ismert edzésforma a kettlebell, melyet edzőtermekben, más sportágak erőnléti edzésein, vagy akár otthon is használhatunk. Mégis kevesen tudják, hogy a kettlebell egy elismert, különálló sporttág, saját szabálykönyvvel, önálló világbajnoksággal.

Mi is az a kettlebell?
A Kettlebell (vagy oroszul girja), egy hagyományos orosz vassúly. Kialakítása szerint gömb alakú, felső részén egy nagyobb fogantyúval ellátva.


A sport eredete:
Az oroszok már az 1700-as években is használták, ugyan ekkor még a takarmány mérésére. Ezeket a mérősúlyokat pudnak nevezzük, amely tömege körülbelül 16 kg-nak felel meg. Ebből alakult ki a ma használt girja, amit az 1800-as években már testedzésre használtak Oroszországban. Ugyanebben az évszázadban más országokban is megjelent (pl.: Németország, USA). A 20. század elején a szovjet hadseregben is elkezdték használni, hiszen az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb módjának tartották (a hadsereg katonái, és a belügyi alakulatok a 24 kg-os gömbsúlyzót használják a mai napig edzésre). Ma már nemcsak az orosz hadsereg, de az amerikai elit fegyveres testületekben is alkalmazzák a fizikai felkészítésre (pl.: a tengerészgyalogságnál).


Kettlebell használata:


Versenysport:

 • Kialakulása: Az első hivatalos versenyszabályzatot 1962-ben hozták létre. Ezáltal Oroszországban, és a volt Szovjetunió utódállamaiban nemzeti sportnak tekintik. Kezdetben még csak a férfiak vehettek részt a versenyeken, viszont 2001 óta női versenyszámok is vannak.
 • Versenyszámok: egykezes gyakorlatok (snatch/szakítás, half snatch/félszakítás, jerk/lökés, long cycle/hosszú ciklus); kétkezes gyakorlatok (jerk, long cycle); maraton; félmaraton; pentatlon (clean – clean and press – jerk – half snatch – push press); félpentatlon.
 • Súlyok: A megadott szabályrendszer szerint a versenysúlyok meghatározott méretűek és alakúak (ettől nem térhetnek el). Valamint fontos szempont a súlyozásuk kialakítása. Minden versenysúly különböző színű: 8 kg (rózsaszín), 12 kg (kék), 16 kg (sárga), 20 kg (lila), 24 kg (zöld), 28 kg (narancs), 32 kg (piros), 36 kg (szürke), 40 kg (fehér), 44 kg (ezüst), 48 kg (arany).

RKS és SFG:

 • Kialakulása: A versenysport kialakulásával párhuzamosan Pavel Tsatsouline (aki egy Oroszországból kivándorolt személyi edző) létrehozta az RKC (Russian Kettlebell Challenge), és az ebből kialakított SFG (StrongFirst Girya) rendszert az USA-ban. Ezekben a lakosság számára is végrehajtható gömbsúlyos edzéseket alakított ki. Manapság a monoton edzések elkerülése érdekében az edzők az edzőtervbe teljes testsúlyos gyakorlatokat (burpee, fekvőtámasz-variációk) és edzőtermi eszközöket is beillesztenek.
 • Legismertebb gyakorlatok: swing változatok, deadlift, gyűrű, clean, guggolás, nyomás
 • Súlyok: Az itt használt súlyok általában egységesen fekete színűek. A kettlebell súlyának a növekedésével nő a mérete is.

CrossFit:

 • Bár a kettlebell és a crossfit két különálló sportág, mégis érdemes megemlíteni ezt is, hiszen itt az úszás, futás, edzőtermi eszközök (evezőpad, kerékpár), teljes testsúlyos feladatok (pl.: fekvőtámasz, kézenállás), és súlyemelés mellett kettlebelles gyakorlatok is találhatók a versenyeken/ edzéstervekben.

A kettlebell előnyei, hátrányai:

Előnyök:

 • Az edzés sosem válik unalmassá! Ez köszönhető a rengeteg gyakorlatnak, amelyek variálása nemcsak különböző izomcsoportokat mozgat meg, de az edzéseket is változatossá teszi.
 • A kettlebell egy egész testet átmozgató edzésforma, melyben komplex mozgássorok találhatók. A különböző gyakorlatok egyszerre aktiválják az izmokat (felső- és alsótest izmai, törzsizmok, a gerinc környéki és háti mélyizmok). Ennek a következményei az erős, stabil törzs; az állóképesség növelése; egyensúly fejlesztése; testtartás javítása; teljes izomzat fejlődése, rugalmasabbá válása.
 • Több gyakorlat is hétköznapi mozdulatokat utánoz (pl.: deadlift~emelés). Ezeknél a gyakorlatoknál fejlesztett erő átvihető a mindennapokba, ezzel is javítva az életminőséget.
 • Nagy mennyiségű zsír és kalóriaégetés.
 • Koordináció, összpontosítás fejlesztése: kettlebell használatakor a fogás nem a tengelyen történik, hanem messze a súlyzó középpontjától. Ennek a következménye az, hogy a gyakorlat helyes végrehajtásához folyamatos koordináció és mentális összpontosítás szükséges.

Hátrány:

 • Rutin (gyakorlatok végrehajtásában) és az összpontosítás hiánya, valamint a rossz méretű kettlebell választása a feladatok helytelen végrehajtásához s ez a későbbiekben sérülésekhez vezethet.

Személyes vélemény:
Én több mint két éve kezdtem el kettlebelles edzésekre járni, és azóta sem bántam meg. A gyakorlatok változatossága miatt nekem nem vált monotonná, a motivációm a mai napig kitart. Az edzésekkel kapcsolatban az egyik legjobb érzés számomra mindig az, amikor egy gyakorlatsort sikeresen teljesítek, vagy amikor eggyel nehezebb súlyra válthatok. Amit még igazán szeretek ebben a sportban az az, hogy a gyakorlatok végrehajtása közben a koncentráció miatt nincs időm más dolgokon gondolkodni, így edzés végére nemcsak elfáradok, de le is higgadok. Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sportágat.

Réz Lujza 10.C

Források:
Kettlebell Sportági Szövetség – Hungarian Kettlebell Sport Federation
https://www.betterbell.hu/kettlebellrol/
https://hu.wikipedia.org/wiki/CrossFit
https://www.kettlebellfehervar.hu/gyakori-kerdesek/a-kettlebell-tortenete
https://goldcenter.hu/kettlebell-edzes-jotekony-hatasa/
https://steelsupplements.com/blogs/steel-blog/10-best-kettlebell-exercises-for-full-body-
workouts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .