Toldi –stílusgyakorlatok

Irodalmi stílus: „Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?”

Kérdi Laczfi hetykén, csak amúgy félvállra;

De Toldinak a szó szivébe nyilallik,

És olyat döbben rá, hogy kivűl is hallik.

„Hm, paraszt én!” emígy füstölög magában,

„Hát ki volna úr más széles e határban?

Toldi György talán, a rókalelkü bátya,

Ki Lajos királynál fenn a tányért váltja?

 

Én paraszt? én?” – Amit még e szóhoz gondolt,

Toldi Györgyre szörnyü nagy káromkodás volt.

Azzal a nehéz fát könnyeden forgatja,

Mint csekély botocskát, véginél ragadja;

Hosszan, egyenesen tartja félkezével,

Mutatván az utat, hol Budára tér el,

S mintha vassá volna karja, maga válva,

Még csak meg se rezzen a kinyujtott szálfa.

 

Társalgási stílus: Képzeld, a miniszterelnök-helyettes megkérdezte egy hajléktalantól, hogy merre van a főváros, a paraszt meg visszaszólt. Aztán kiderült, hogy nem is csóró, csak úgy néz ki. Nagyon röhögtem. Aztán valami hatalmas botot felkapott, és azzal mutatta meg az utat. Hát gondolhatod, hogy elámult a boss.

Publicisztikai stílus: A nádor, Laczfi Endre a napokban az Alföldre tett látogatást. Sajnos a lakosok nem fogadták örömmel. Híradónknak viszont azt nyilatkozta egy helyi lakos, hogy egy férfi, bizonyos T. Miklós elképesztő mutatványokat mutatott be a tisztviselőnek.

Szónoki stílus: Bajtársaim, sose vegyétek le a szemeteket a célról! Budára kell jutnunk bármi áron, még ha el is tántorít néhány nem illedelmes, alsóbb társadalmi rangon álló ember, nem futamodhatunk meg! Hiszen maga Őfelsége, Lajos király vár bennünket. Ha odaérünk, ígérem, meglesz méltó jutalmunk helytállásunkért.

Tudományos stílus: A Kárpát-medence alföldi területein egy éppen hipertermiától és dehidratációtól veszélyeztetett homo sapiens verbális jelekkel kommunikál, ezzel információt közölve bajtársával. Mindezt egy fásszárú vízszintes irányba mozgatásával teszi meg jelentős izommozgással.

Hivatalos stílus: Egy fiatalkorú 12. A osztályos tanuló, Toldi Miklós (továbbiakban Miklós) nem példamutató magaviselete, az idősebbekkel való tiszteletlenség és a többi diáktársát testileg veszélyeztető cselekedete miatt igazgatói figyelmeztetésben részesítem. Kérem Miklós szüleit vagy gondviselőjét, hogy fáradjon be az oktatási intézménybe elbeszélgetésre!

 

Kiss Benigna,11.a

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .