The Last of Us sorozat 5. rész bemutató

A negyedik epizód cliffhangerje után már nagyon vártam a folytatást. Az egész részben nagyjából úgy történtek a dolgok, mint a játékban, de azért jutott hely borzongásnak és könnyezésnek is. 

Spoilerek alább!

A legutóbbi rész végén ugyebár megismertük a testvérpárt, Henryt és Samet. Az ötödik epizód ott veszi fel a fonalat, hogy néhány percben bemutatja a nem túl távoli múltjukat. 

Körülbelül 11 nappal járunk a negyedik rész cselekménye előtt. Kansas City népe ujjong. Sikeresen megdöntötték a rajtuk diktatórikus módon uralkodó FEDRA katonai szervezet hatalmát. Ez ugyanaz az alakulat, mely Joel és Tess táborában is tartotta a ,,rendet”. Henry és öccse, Sam bujkálni kényszerülnek, később fog csak kiderülni a dolog miértje. Megtudjuk, hogy Sam siketnéma, jelnyelven kommunikál bátyjával. Kathleen mindent megtesz, hogy kézre kerítse őket. 

A testvérpár sikeresen talál egy búvóhelyet, és ott is maradnak, remélve, hogy a dolgok elcsendesülnek odakint. 11 napra elég élelmük van. Sam egy jegyzetfüzetet használ arra, hogy rajzolgasson, illetve megértesse magát másokkal. Mivel szereti a szuperhősöket, mindenféle rajzzal kidekorálja a búvóhelyet, addig is elterelődik a figyelme. A 12. napon muszáj továbbindulniuk.

Miután leértek az alsó szintre, nagy robajra és lövöldözésre lesznek figyelmesek. Henry kinéz az ablakon, és mit lát? Joelt, ahogy az összetört autó mögül próbálja megvédeni magukat. Henryt lenyűgözi a férfi harci képessége. A következő jelenetben már a negyedik epizód végéhez érünk. A testvérpár nem tűnik túl magabiztosnak, de nem akarják bántani Joeléket, inkább segíteni.  

Megbeszélték a dolgot, és megosztják a maradék ételt. Egy lámpa körül elkezdenek ismerkedni. Joel szokás szerint mogorva, nem érti az egész helyzetet. Reggel Henry elmagyarázza Joelnek a tervet. Mindkettőjük célja az, hogy kijussanak a városból, ehhez pedig a város alatt húzódó alagutat fogják használni. Kathleen keze oda nem ér el, nem mernek lemenni, nehogy fertőzöttekbe ütközzenek. Henry szerint az alagutak tiszták. A terv a következő: Henry mutatja az utat, Joel pedig a védelmező szerepét fogja betölteni. Mint kiderült, az idősebbik testvér még nem ölt embert, sőt, a múlt éjjel töltetlen pisztolyt fogott főszereplőinkre. Ellie és Sam nagyon jól megvannak együtt a 6 év korkülönbség ellenére. Képregényeket olvasnak, nevetgélnek. Sam a jegyzetfüzet segítségével ,,beszélget” Ellievel. 

Mialatt az alagútban mennek, fertőzöttet nem találnak. Csupán egy régi túlélőszobára bukkannak. Rengeteg gyerekjáték, rajzok a falon, labdák… belegondolni is rossz, hogy az itt élő gyerekekkel mi történhetett. A csapat úgy dönt, megvárják, míg leszáll az éj, addig is biztonságban vannak. Míg a gyerekek játszanak, Joel és Henry beszélgetnek. Henry elmagyarázza, miért üldözi őt az egész város. Samről kiderült, hogy leukémiás, és a gyógyszerek FEDRA tulajdonban álltak. Ezért Henry a gyógyír reményében feladta Kathleen bátyját mint a lázadás vezérét a FEDRA-nak, akik kivégezték őt. Ez az oka annak, amiért Kansan City bandavezére holtan akarja látni Henryt. Ez a jelenet nagyon jól bemutatja, hogy egy apokalipszis során nincsen jó vagy rossz ember. Mindenki próbál túlélni, az pedig nézőpont kérdése, hogy amiket tesznek, jó vagy rossz tett-e. 

Este a csapat kijutott az alagutakból, illetve a belvárosból is. Egy kertvárosi utcán sétálnak, de nem tart sokáig az öröm, egy mesterlövész elhibázott lövése zavarja meg a nyugalmat. Elbújnak egy kocsi mögé, Joel pedig megpróbálja megkerülni a házakat, hogy a lövész mögé osonva leszedje őt. Ez sikerül is, egy öregember volt a puska másik végén. Joel nem akarta megölni, de az idegen nem hagyott más választást. Volt nála egy rádió, melyen keresztül egy ismerős hang, Kathleen szólt. Azt mondta az öregnek, hogy már úton vannak, tartsa fel az árulókat ameddig csak tudja. 

Hangos motorbőgés hallatszik a távolból, Kathleen jön több tucat katonával. Joel a mesterlövész helyéről szemléli az elkövetkezendő eseményeket. Henry, Sam és Ellie lent maradnak, futni kezdenek a banditák elől. Joel sikeresen kilövi az egyik kocsi vezetőjét, aki ezután belehajt egy házba, az autó pedig felrobban, tűzbe borítva az egész épületet. A hármas csapat ismét egy kocsi mögé bújt, Kathleen pedig nekiáll monologizálni. Henry kilép az autó mögül, feladja magát, de a beszélgetést megzavarja valami.

Az autó, ami belehajtott a házba, elkezd süllyedni, aztán eltűnik teljesen. Mintha valami nagy lyuk lenne a ház alatt, aminek a teteje most omlott be. Ismerős hangok szűrődnek ki: kattogás és ordibálás. Drámai csönd, aztán zombik százai kezdenek kirohanni a lyukból, hatalmas káoszt teremtve. A katonák pánikjukban lövöldöznek mindenfele, a fertőzött horda pedig szedi az áldozatait. Joel a puska segítségével fedezi Henryéket. A nagy robajt egy félelmetes, mély ordítás zavarja meg. Az évad eddigi legepikusabb jelenete következik: a lyukból egy hatalmas puffadt kezd el kimászni. Emlékeztek még? A második epizód bemutatójában beszéltem ezekről. A puffadt kinézete egyszerűen tökéletes, úgy néz ki, mint a játékban. Miután kimászott, célba vette Kathleent és annak jobb kezét, és elkezdett feléjük rohamozni. Semmi nem tudta megállítani, olyan, mint egy tank. Az útjába kerülő embereket játszi könnyedséggel tépte ketté vagy taposta el, a golyók pedig a gombapajzs miatt simán lepattogtak róla. Kathleen megmenekült, de a társát elkapta a szörnyeteg, és elválasztotta szerencsétlen fejét a testétől. Ez egy easter egg volt, mely a játékra kacsintott ki. Ha ott is elkapott egy puffadt, ugyanígy zajlott a halál animációja. 

Ellie a nagy káoszban megmenti Henryt és Samet, akiket egy autó alá üldözött néhány zombi. A lány kiskése segítségével megölte a két kattogót, majd újra egyesültek Joellel. Az öröm szintén nem tartott sokáig, megjelenik Kathleen, fegyvert fogva rájuk. A bandavezér nem vette észre a mögé settenkedő kattogót, így az elkapta, a csapat megmenekült. 

Egy motelben húzták meg magukat estére. Sam és Ellie késő estig beszélgetnek. A 8 éves kisfiú bevallja Ellie-nek, hogy megharapták. A lány úgy hiszi, hogy a vére gyógyszer, így rácsepegteti Sam sebére és elalszanak. Reggel Ellie megrémülve tapasztalja, hogy Sam már nincs többé. A frissen átváltozott kisfiú üldözni kezdi a lakáson belül. Joel próbálja megakadályozni, de Henry nem engedi. Látszik, mennyire küszködik, mit tegyen. Végül lelövi az öccsét. Ezután realizálja csak Henry, mit tett, majd főbe lövi magát. Az egész néhány másodperc leforgása alatt történt. 

Ellie és Joel eltemeti a testvérpárt, majd útnak indulnak Wyoming felé.

Sok minden történt ebben az epizódban, néhány köztük szavakkal nehezen leírható.  Tetszett, hogy néhány részlettől eltekintve hűek maradtak az alapanyaghoz. Már több mint a fél sorozat lement, vészesen közeledünk a végéhez. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .