Isztiméri látogatás

2023. február 4-én múzeumlátogatást szerveztünk Isztimérre. A világháborús „Hadtörténeti gyűjtemény” megtekintése mellett a település kulturális értékeivel is szerettünk volna megismerkedni. Csoportunk busszal érkező része a katolikus templomban kezdte a látogatást, ahol a település polgármestere, Gömbösné Rostaházi Judit fogadott bennünket. Megcsodáltuk a templombelsőt, meghallgathattuk az orgona hangját és a polgármester asszonytól megismerhettük a település történetét, a 12. századi kezdetektől a kitelepítésen át egészen napjainkig. Felidézésre kerültek faluhoz kötődő élettörténetek (Stohl Anna gyógyító és halottlátó, Eszterhás István barlangkutató) és a csodálatos természeti környezet (Burok-völgy, Csikling vár, Alba Regia-barlang) egyaránt. Látogatásunk végén mindenki egy kis isztiméri ajándékkal gazdagodhatott, köszönjük a kedves fogadtatást és iskolánk egykori tanárának, Enzsöly Izabellának a szervezéshez nyújtott segítségét!

A Hadtörténeti gyűjteményben már várt bennünket Jóba Endre, a múzeum létrehozója, itt az autóval érkezők is csatlakoztak hozzánk, összesen 35 fővel „vettük be” a régi parasztház épületét, ahol a rendkívül gazdag gyűjteményt elhelyezték. Endre kalauzolásával, tematikus termekben ismerkedhettek meg a fiatalok az első világháború, a második világégés, illetve a hidegháború világával, valamint a politikai propaganda változatos eszköztárával. Egyenruhák, fegyverek, kitüntetések, papírrégiségek kiválóan rendszerezett összeállítás keretében segítettek jobban megérteni a korszakot és a témakörhöz kapcsolódó érettségi tételeket egyaránt. Házigazdánk minden kérdésre igyekezett válaszolni, kielégítve a fiatalok és a kísérő felnőttek kíváncsiságát egyaránt – hangulatos beszélgetések kerekedtek háborús témákkal összefüggésben. Két teljes órát töltöttünk el a múzeumi kulisszák között, majd az autóval érkezőktől elköszöntünk és a busz indulása előtt még rendelkezésünkre álló percekben megnéztünk egy országosan ismert turistaereklyét (a közel huszonöt éve a települést már nem érintő Országos Kéktúra egykori bélyegzőládáját a néhány éve elhunyt Eszterhás István barlangkutató otthonának kerítésén), illetve a „szent asszony”, Stohl Anna 19. századi kápolnáját.

Az orkán erejű szél ellenére is sokrétű és tartalmas programot sikerült megvalósítanunk, köszönöm házigazdáink vendégszeretetét és a lelkes részvételt mindenkinek.

Fekete Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .