The Last of Us sorozat 3. rész bemutató

Új hét, új rész. A 3. epizód nagyon megosztóra sikeredett, kettéosztotta a közönséget. Szerintem ez is egy újabb remek 70 perc volt. Történt sok változtatás a játékhoz képest.

A folytatásban spoilerek lesznek fellelhetők!

Most nem egy visszatekintővel indít a rész, egyből az intro jön. A következő jelenetben Joelt láthatjuk egy folyó partján, miközben kövekből valószínűleg egy sírkövet épít Tess emlékére. Főhőseink egy erdőben táboroztak le estére, miután összeszedelődzködtek, elindulnak Joel régi ismerőseihez, Billhez és Frankhez, hátha tudnak segíteni. 

Útközben megállnak egy elhagyatott boltnál, Joel beugrik pár ellátmányért, Ellie is megy természetesen. A bejáratnál Ellie megpillant egy régi játékgépet, melyen egy öreg klasszikust, Mortal Kombatot lehetet régen játszani, ma már nem működik. Amíg Joel keresi az utánpótlást, Ellie lemegy a pincébe, ahol egy törmelék alá szorult zombit talál, aki még éppenhogy él. A lány megpiszkálja a zsebkésével, de nem sok gondolkozási időt hagy a tehetetlen förtelemnek, fejbe szúrja. Ezzel kijelenthetjük, hogy Ellie megölte az első fertőzöttjét. Hurrá! 

Továbbmennek, és egy lezuhant repülő romjaira lelnek a távolban, de úgy döntenek, nem vizsgálják meg. Ellie a fertőzés kezdetéről kérdezi Joelt. A férfi elmagyarázza, hogy legjobb tudomásuk szerint a gomba mutálódott, és bekerült az alapvető élelmiszerek egyikébe, például lisztbe vagy cukorba. Néhány élelmiszermárkát világszerte árultak, így nem nehéz kitalálni hogyan terjedt el a cordyceps. Joel jól az eszébe véste a járvány kitörésének dátumát, hiszen egyben a születésnapja és a lánya halálának napja is, 2003. szeptember 26., péntek. 

Az út mellet egy tömegsírt találnak, tele koponyákkal és ruhadarabokkal. Joel elmagyarázza, hogy a katonaság evakuálta a városokat, a lakosságot táborokba vitték. Ha a táborban már nem volt hely, a civileket egyszerűen lelőtték, ha betegek voltak ha nem, hiszen egy halott nem fertőződhet meg. Itt történik egy nagyon szívszorító vágás, átmenet. Egy, a földön lévő zöld mintás inget fúj a szél, a kamera egyre közelít, a következő jelenetben pedig visszaugrunk 2003-ba, és egy kisbabáját a kezében tartó nőt látunk a tömeg közepén, aki egy zöld mintás inget visel… Szerintem ez elgondolkodtató és megrázó is egyben.

Szóval visszaugrottunk a múltba, csak nem a rész elején mint eddig. A katonaság nagy erőbedobással próbál minden civilt evakuálni, kisebb nagyobb sikerrel. A kamera egy ismeretlen férfire vált, aki a pincéjében rejtőzve várja a katonaság elvonulását. A keményvonalas rajongók már kitalálhatták, hogy ez az ismeretlen fazon nem más, mint a mániákus túlélő, Bill. Miután a férfi megbizonyosodott arról, hogy a városban már csak ő maradt, elkezd berendezkedni. Kifosztja a közeli üzleteket, benzinkutakat, drótkerítést emel a kis városrésze köré és mindenféle rafinált csapdával építi körbe. A kertjében található generátorral áramot csinál magának, és egy kis veteményest is létrehoz, melyet csirkefarmmal egészít ki. Miután kényelmesen megfőzte vacsoráját, az egyik kamerán végignézi csapdáinak működését, melynek egy szerencsétlen kóbor lopakodó esik áldozatul. 

Négy évvel később járunk, az egyik csapda megint jelez, hogy működésbe lépett, ezúttal egy gödörbe esett bele valami. Vagy valaki? Bill óvatosan közelíti meg a vermet, folyamatosan egy sörétes puskával célozva. Egy emberi hangra lesz figyelmes, melyet már négy éve nem hallott. Ez a valaki nem más, mint Frank, Bill későbbi szerelme, élettársa. Igen, Bill homoszexuális, melyre már a játékban is utalt pár jel.

Frank bekéreckedik egy kis étel reményében, Billnek megesik rajta a szíve. Gyorsan összedob egy nyúlpecsenyét, borral kiegészítve. Ebéd után, mielőtt Frank útra kélne Bill zongoráján elkezd énekelni egy dalt. Mivel nem hangzik olyan jól, a házigazda megmutatja hogy kell csinálni. A műsor után Frank a nőkről kérdezi Billt, aki bevallja hogy nem igazán a nőkhöz vonzódik. Frank megérti, és egy határozott mozdulattal megcsókolja a rideg túlélőt. Elkezdődik a románc, mely életük végéig ki fog tartani. A következő pár perc osztotta meg a nézőket nagyon, amiben egy ágyjelenet zajlik a két férfi közt. A közönség egyik részének már elege van abból, hogy minden sorozatban manapság megjelenik a homoszexualitás. A másik csapat, melybe jómagam is tartozom, megérti, hogy azért lett más a sorozat mint a játék, hogy jobban kilehessen bontani egyes szereplők kapcsolatát, drámáját, és ebbe az ilyen jelenetek is beletartoznak. 

Három évvel később járunk, 2010-ben. A pár azon veszekszik, hogy dekoráljanak-e. Frank kiakarja díszíteni a környéket, ha majd egyszer áthívják a barátaikat kerti partira, rendben legyen minden. Ettől Bill viszakozik, hisz honnan lennének barátaik egy apokalipszis közepén. Erre Frank Bill fejéhez vágja, hogy ő mellesleg egy kedves nővel beszélget a rádión.

A következő jelenetben a szépen csillogó kertben látjuk a két férfit, valamint Joelt és Tesst, miközben ebédelnek. Ezek szerint a Frank által említett kedves nő nem volt más, mint Tess. Így ismerkedett meg Joel Billel és Frankkel. Megállapodnak, hogy Joelék különböző dolgokat fognak majd a két férfinek csempészni. Joel figyelmezteti Billt, hogy legyenek éberek, mert különböző fosztogatócsoportok portyáznak a környéken, ellenük kevés lesz a sok csapda. 

Ismét három évet ugrunk az időben, immár 2013-ban járunk. Láthatjuk, hogy a kerítés meglett erősítve, Frank pedig egy meglepetés-eperültetvényt mutat Billnek, már jó ideje tartogatja. Megkóstolják a friss epret, és örömükben majdnem elsírják magukat. 

Este van, zuhog az eső. Ismeretlen alakok mozognak a sötétben, fegyverrel a kezükben. Egy jelzőkészülék pittyegése ébreszti Franket, aki meglepetten tapasztalja, hogy Bill nincs mellette az ágyban. Gyorsan lesiet, és arra lesz figyelmes, hogy Bill pizsamában osztogatja a lövéseket az utca közepéről az ismeretlen látogatóknak. A férfi tűzerejének és a csapdáknak köszönhetően sikerült visszaverniük a támadást, de a hős védelmezőt hason lőtték. Szerencsére túlélte a lövést. 

Tíz év telt el. Bill és Frank már idősek, hajuk színe őszre váltott. Frank tolószékbe került, ismeretlen betegsége kínozza nap mint nap. Érzi, hogy már nincs sok neki hátra. Egyik ebédjük közben Frank azzal az ötlettel áll elő, hogy házasodjanak össze, majd egy ünnepélyes utolsó vacsorát követően Bill szórjon bele a borába valami féle port. Véget akar vetni az életének, nem akar már szerelme terhére lenni. Bill természetesen nem ért egyet ezzel, ez már csak ilyen. Egymás ujjára húzták a gyűrűket, majd Bill ugyanazt a nyúlpecsenyét főzte, mint az első találkozásukkor. Szerintem ez az utolsó vacsora jelenet nagyon kedves volt. Miután megitták a bort, Bill felfedi, hogy nem csak Frank borába tett abból a porból, hanem az egész üvegbe, így ő is ivott belőle. Mivel Billnek Frank az élete értelme, nem tudna nélküle élni, ezért közösen hajtják fejüket örök álomra.

Visszaugrunk főszereplőinkre, akik éppen megérkeztek Bill városának határához. Miután belépnek, észreveszik, hogy kihalt minden. Kiszáradt a fű, a virágok elhervadtak. Bemennek a házaspár házába, ahol egy levél fogadja őket. A levélben Bill elmagyarázza mi történt velük, és minden tulajdonát Joelre ruházza, mivel tudta, hogy ő fogja megtalálni ezt az írást. Lefürdenek, és felszerelkeznek az útra, Ellie pedig titokban elrak egy pisztolyt az egyik fiókból. Jól megcsinálták az alkotók, mert Joel és Ellie ugyanazt a ruhát hordja, mint a játékban. Beröffentik Bill egyik kocsiját, és útnakindulnak. Ellie életében először ül autóban, rácsodálkozik mindenre. Egy űrhajóhoz hasonlítja, szerintem nagyon aranyos. És vége a harmadik résznek.

A közönséget nem csak Bill és Frank történetszála zavarta. Joel és Ellie alig szerepeltek az epizódban, illetve a játékban ez az egész melléktörténet máshogy nézett ki. Ott Franknek csak a holttestét találjuk meg egy épületben Bill városában, mert hogy megfertőződött és elszököt Billtől. A játékban Bill nem hal meg, segít autótszerezni Joeléknek egy elhagyatot iskolából, ahol főhőseinknek egy puffadttal kellett megküzdeniük. A rajongók ezt a részt hiányolták nagyon. 

Nekem szokás szerint nagyon tetszett az eheti rész, tűkön ülve várom a jövőhét hétfőt. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .