The Last of Us sorozat 1. rész bemutató

Végre valahára megérkezett az egyik kedvenc játékom sorozatos adaptációja. Legalábbis az első rész, mivel hetente fognak jönni az új epizódok. Mit is kell tudni erről a remekműről? A játék 2013-ban jelent meg, azóta sok millió ember szívébe lopta be magát. Lebilincselő története a mai napig könnyeket tud fakasztani a szemekben. 

Nagy fába vágta a fejszéjét Neil Druckmann és Craig Mazin, hiszen a sorozat készítőinek egyaránt kellett a régi és az új rajongóknak megfelelni. Az előzetes kritikák alapján ez sikerült. Nagy port kavart a casting, hiszen a sorozat karakterei nem egy az egyben hasonlítanak a videojátékbeli önmagukra. Szerintem Pedro Pascalnál és Bella Ramsey-nél keresve se tudtak volna jobb színészeket találni a főszereplők eljátszására. Kezdjünk is egy rövid történettel!

Joel élete gyökerestül megváltozik, amikor egy gombafertőzés kiirtja az emberiség szinte 99%-át, agyatlan zombiszerű lényekké változtatva őket. A maradék emberek túlélőtáborokban tengeti mindennapjait. Joel csempészként dolgozik, ám egyszer azt a munkát kapja, hogy vigyen el egy 14 éves lányt egy másik túlélőcsoporthoz, aki az emberiség megmentésének a kulcsa lehet. Az út tele van veszélyekkel, a két főszereplő pedig egyre jobban elkezd kötődni egymáshoz.

Most pedig jöjjön egy spoileres elemzés az első részről!

Az elején egy random beszélgetős műsorral kezdünk, ahol vírusokról, gombákról beszélgetnek orvosok. Mit ad isten, pont arról a gombáról beszélgetnek, ami az apokalipszist fogja okozni, a Cordyceps gombáról, de ők ekkor ezt még nem tudják, mindenki röhög rajtuk. Ez a gomba közvetlenül az agyat támadja, halucinációkkal irányítva a gazdatestet. Ahogy telik az idő, a gazdatest bomlásnak indul, ám a gomba nem hagyja teljesen elpusztulni. Egyetlen célja van, tovább terjeszteni a kórt. Eleinte emberre nem ártalmas, mivel a gazdatest belső hőmérséklete nem haladhatja meg a 34 fokot. Viszont a globális felmelegedés következtében a gomba mutálódik, és már emberekben is megél…

A talkshow után jön az intro, ami számomra nagyon kedves, hiszen a játék eredeti zenéjét hallhatjuk benne. Nem túl hosszú, de annál látványosabb ez a rövidke bevezető.

2003. Joel és lánya, Sarah csonka családként, de boldogan élik kertvárosi életüket. Tommy, Joel testvére gyakran beugrik vendégeskedni. Itt megemlíteném, hogy eredetileg a videójátékban Sarah karaktere egy kék szemű, szőke kislány, a sorozatban viszont barna hajú, afroamerikai beütéssel. Szerintem ez a változtatás nem ront semmit az összképen. Joel szülinapja van, ezért Sarah megjavíttatja apja régi óráját ajándék gyanánt. Amikor az órásboltban van, valami különös történik. Rendőrök és tűzoltók rohannak az utcán, a boltos pedig hirtelen bezárja az üzletet. Itt már érződik, hogy valami készül.

Sarah délután gyakran átmegy a szomszédba egy idős házaspárnak segíteni, ma sem tett másként. És itt történik szerintem a rész leghátborzongatóbb része. Amíg Sarah az idős asszonnyal beszélget, a háta mögött az asszony nagyon idős és siket anyukája a tolószékben hirtelen furcsán kezd viselkedni. Nyitogatja a száját, rángatózik. Mire Sarah odafordul, a viselkedés visszaáll normálisra. 

Este Sarah arra ébred, hogy az apja nincs otthon. Körbenéz, bekapcsolja a tévét, amiben a kormány a civileket kijárási tilalomra kötelezi. A szomszéd idős házaspár kutyája kapar az ajtó előtt. A lány visszaviszi az otthonába, de amikor az ajtóhoz ér, az nyitva áll. Fura hangok jönnek bentről. Sarah bemegy, mert miért ne menne be, és vértócsákat talál. A tolószékes néni korát meghazudtoló mozgásformát alkalmazva, hörögve áll négykézláb az egyik holttest mellett. Gombafonalak jönnek ki a szájából (erről majd később). 

Sarah kifut, addigra Joel és Tommy is megérkezik egy puskával és egy terepjáróval. Ők már tudják, mi folyik itt. Miután Joel leütötte a zombi-nagyit, elkezdődik a menekülés. A város teljesen felfordult. Mindenfelé menekülő emberek, ki-ki ahogy tud. Robbanások ,egymást eltipró emberek látképe fogadja főszereplőinket. A kocsi tönkremenése után Joel kézben viszi a lányát, mivel a bokája eltört. Egy katonával találják szembe magukat, aki tüzet nyitott rájuk. Sarah-t golyó érte, a lőtt seb pedig olyan komoly, hogy Joel ott helyben elveszítette egyetlen lányát. Ez a tragédia Joel egész életét végig fogja kísérni. 

Itt ér véget az előzmény részlet. Szeretném kihangsúlyozni, mennyire jól megcsináltak néhány jelenetet, mintha egy az egyben a játékból emelték volna ki. Például az, hogy az egész előzmény-részt Sarah szemszögéből látjuk, vagy az égő ház az út mellett… Ígértem, hogy beszélek még a gombafonalas viselkedésről. A játékban ilyen nincs, ott a fertőzést spórák terjesztik, amik nyirkos, sötét helyeken telepednek meg, például aluljárók, elhagyatott épületekben. Ezek voltak a játék legijesztőbb részei. A sorozat készítői ezt máshogy oldották meg, mivel szerintük, ha spórákkal terjeszkednének, az egész világon mindenki megfertőződne. Én ezzel nem értek egyet, az előbb taglaltak alapján. Szóval ez az az új mód, amivel a fertőzés terjed: a zombik szájából gombafonalak jönnek elő, amik az új gazdatest járatain jutnak be a szervezetbe.

20 évvel később járunk. 2023, Boston. Joel egy túlélőtáborban dolgozik mint csempész, Sarah-tól kapott óráját azóta is hordja. Kapunk pár részletet a mindennapjaiból. Megismerkedünk Tess-szel, Joel barátjával, aki egy erős női alak. A posztapokaliptikus Boston egyszerűen lélegzetelállító. A romba dőlt felhőkarcolók, a természet által visszahódított utcák mind hozzáadnak a sorozat atmoszférájához. Kiderül, hogy a helyi rendfenntartóerő, a FEDRA háborúban van egy lázadó alakulattal, a Tűzbogarakkal, akik már a táborba is beszivárogtak. A jelüket festik a falakra, terjesztik az igéjüket. Végre bejön a képbe Ellie, akit a Tűzbogarak bújtatnak. Ellie rögtön az első másodpercben megmutatja, hogy ő egy lázadó, szeszélyes 14 éves tini. Szemtelenkedik, káromkodik, meg amit ilyenkor a tinik szoktak. 

Joelt és Tesst átveri a helyi üzletelő góré, Rob, nem adta oda nekik, amit ígért. Ez az indíték, amiért a főhős és barátja a csatornán keresztül belopóznak a góréhoz. Útközben a csatornában találnak egy holttestet, amit a falhoz ragasztott a gombafertőzés. Szerencséjükre már végleg halott. Amint beérnek a rejtekhelyre, szembesülnek azzal, hogy Rob a helyi Tűzbogarakat is át akarta verni üzleti ügyben, de már csak holttesteket találnak. Egy lövöldözés történt itt, két Tűzbogár élte csak túl. Marlene, a helyi lázadás-vezér üzletet köt Joellel, miszerint ha elviszi Elliet a közeli államházba, megkap minden holmit, ami ahhoz kell, hogy megtalálja Tommyt. És ezzel meg is kezdődik Joel és Ellie kalandja, az elején Tess is kíséri őket. 

Miután kisunnyogtak a városból, egy katonába botlanak, aki ellenőrzi őket egy műszerrel, hogy fertőzöttek-e. Miután a katona le akarja lőni őket a szökés miatt, Joelnek bevillan a 20 évvel ezelőtti emlék, mikor legutóbb egy katona fegyvert fogott rá. Ennek következtében odaszökken és halálra veri a katonát. Szerencséjükre ő volt az egyelten ellenőr a környéken. Tess viszont egy nyugtalanító dolgot vesz észre. Ellie-nél azt mutatta földön hagyott műszer, hogy fertőzött. Joel és Tess érthető módon indulatosak lettek, a lány kétségbeesetten próbálta magyarázni, hogy már 3 hete megharapták, még a nyomát is megmutatta. A fertőzés általában órákon belül kifejti hatását, Ellie-nél viszont semmi jel nem mutatkozott. Érdekes, nem?

Az utolsó jelenetben a hármas csapat nekivág az életveszélyes útnak, miközben a kamera drámai módon szép lassan közeli plánból távoliba vált. Aki szemfüles volt, az észrevehette, hogy az egyik épület tetején ott mozgolódott egy kifejlett zombi, úgynevezett kattogó. Az elkövetkező részekben sok rémálmot fognak még ezek a cukipofák okozni.

Nekem nagyon tetszett a pilot rész, remélem, ezt a minőséget fogja hozni a többi rész is. Ha így lesz, akkor már rögtön az év elején megkapjuk 2023 legjobb sorozatát. A következő 8 héten fogok még jönni az epizódok bemutatásával.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .