A magyar válogatott vezére visszavonult

A Marco Rossi által vezetett magyar válogatott nagy meglepetésre 10 pontot gyűjtött a Nemzetek Ligája A-divíziójának az úgynevezett halálcsoportjában. Ezzel sikerült azt elérnie, hogy Magyarország az 1. kalapból várhassa az október 9-én sorsolásra jutó Eb selejtezőt. Ennek az eredménynek egyik, ha nem a legfontosabb kulcsembere Szalai Ádám volt. A 86-szoros magyar válogatott labdarúgó a németek elleni visszavágó előtt rendkívüli sajtótájékoztató hívott össze. Ebben bejelentette, hogy visszavonul a válogatott szerepléstől, miután véget ér a NL idei kiírása. Miért lépett így? Ki lehet az utódja? Most ezekre a kérdésekre kaphattok választ.

A csapatkapitány nagyon megosztó személyiség. Voltak, akik elismerték a meccseken nyújtott kitűnő teljesítményét, viszont a többség és a média is azt hangoztatta, hogy nem lő elég gólt, meg nem is olyan jó képességű már, hogy ott lehessen a nemzeti 11-ben. Amikor pedig nem volt a keretben, mint például az albánok elleni két Vb selejtezőn, nem tudtunk a Sallói, Sallai, Gazdag hármassal eredményes támadó futballt elérni. Már csupán a jelenléte is segíthetett a társaknak a motivációban. Ezért is hiányozni fog a csapatban.
Sokan nem tudták elképzelni, hogy mi lehet a döntés oka, hiszen fellendülő ágban van a magyar csapat. Két szempont miatt is dönthetett így: az egyik, hogy már nem olyan fiatal és spórolnia kell az erejével, hogy minél tovább játszathasson profi szinten. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy februárban a német első osztályú Mainz csapatából a kisebb színvonalú svájci bajnokságba igazolt az FC Basel kedvéért. Illetve az sem elhanyagolható tény, hogy megszületett első gyermeke, ez szintén befolyásolhatta döntésében.
A kérdés viszont az, hogy ki lesz az utódja mind a két szerepben, amit elvállalt a válogatottban. A nehezebben megválaszolandó kérdés az az, hogy ki lehet a következő csapatkapitány. Több jelölt is lehetséges. Az első számú Gulácsi Péter, aki mögött mondhatni, már van egy karrier és mindenképpen hozzátesz a csapathoz. Ott van még Willi Orbán, aki az RB Leipzig kapitánya, viszont nem biztos, hogy ő már ténylegesen beépült a közösségbe, hiszen még a magyart is csak tanulgatja. Illetve harmadik számú opciónak fel lehet vetni Nagy Ádámot, aki 27 éves kora ellenére a legtöbb válogatottsággal rendelkezik a jelenlegi keretben. Egy-ketten még azt is felvetették, hogy esetleg Szoboszlai Dominik lesz, hiszen a németek ellen Lipcsében lejátszott mérkőzésen ő kapta meg a karszalagot, miután Szalai Ádámot lecserélték. Véleményem szerint ezek csak naiv gondolatok, hiszen ő még fiatal és nem elég tapasztalt ahhoz, hogy ilyen címet viselhessen. Szalainak a kezdő 11-ben elfoglalt helyét nagy valószínűséggel az az Ádám Martin fogja elfoglalni, aki dél-koreai klubcsapatában ontja a gólokat. Természetesen nem ő az egyetlen, aki számításba jöhet azon a poszton, hiszen szintén esélyes a belga első osztályban játszó Németh András, aki nagy tehetségnek van kikiáltva –és ez nem is véletlen hiszen elég jól fejlődik a Genk színeiben. Rá talán egy-két év múlva lehetne számítani, ha felnő a feladathoz.

Mindenesetre, Szalai Ádám megkapta a megérdemelt tiszteletet és az olaszok elleni utolsó meccse után a neki kijáró méltó búcsúztatást a szurkolóktól.

 

Gerentsér Ferenc Gergely 10.a

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .