Toldi a mozikban is hírnevet szerez

Arany János elbeszélő költeményének animációs feldolgozása, Jankovics Marcell utolsó alkotása a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A mozifilmet megelőző nagyszabású animációs sorozatot, ami az MTVA támogatásával valósult meg az Arany János-emlékévhez kapcsolódó pályázat útján, nagy sikerrel mutatták be tavaly a közmédiában.

Mindig is közel állt hozzám Arany János és Petőfi Sándor költészete. Sose felejtem el, hogy már ovis koromban megnéztem Jankovics Marcell János vitézét, és eltöprengtem egy-egy jelenet értelmén. 

Ötödik osztály után irodalmi tudással felvértezve ültem le, és néztem újra a „mesét” és csodák csodájára az érthetetlen részek immár értelmet nyertek. Aztán elérkezett a hatodik osztály és Toldi, aki még Jancsinál is jobban megszerettette magát velem. Így amikor Szűcs Krisztina tanárnő felajánlotta a lehetőséget, hogy a moziban nézhessem meg Jankovics Marcell utolsó művét, kapva kaptam az alkalmon.

Három osztálytársammal, Katicával, Botival és Tivadarral érkeztünk meg az Plázába a Cinema Citybe, ahol is az előzetesek hosszú percei után végre elindult a film. Jankovics Marcell végig a Toldi szövegét használta, amit nem más, mint maga Arany János mesélt el. Szerintem az izgalmas cselekményt senkinek se kell bemutatni, viszont az irodalmi képeket, amikkel Arany dolgozott, már jobban. Amikor valaki nekiül a Toldinak és peregnek az események, akkor könnyen átsiklik afelett, hogy milyen hasonlatokkal, megszemélyesítésekkel, allegóriákkal is találkozhatunk. Szerintem a Jankovics-féle feldolgozás egyik legnagyobb ajándéka az, hogy ezeket is megismerhetjük jobban, hiszen előttünk rajzolódnak ki a vásznon. A páratlan grafikai megoldások miatt is érdemes megnézni a filmet!

Mindenkinek ajánlom október 20-a után ezt az animációs filmet, mert nagyon igényesen dolgozza fel Arany művét. DE azt fontosnak érzem leszögezni, hogy a Jankovics-film megnézése sem tudja helyettesíteni a történet elolvasását! 

Zolta Szabolcs Merse (12.A)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .