Hogyan lett német felsőfokú nyelvvizsgám angolos osztályban?

Takács Nikoletta vagyok, 11.A osztályos tanuló, és fél éve sikeres német C1 nyelvvizsgát tettem német nyelvből. Hogy hogyan csináltam?

Kezdjük a legelején! Az egésznek a titka az, hogy általános iskolában nemzetiségi német osztályba jártam, ahol kiváló oktatást kaptam és ballagásom előtt sikeres alapfokú nyelvvizsgát tettem. Még azt sem tudtam, hogy az utam hol folytatódik majd a nyolc év után, de a volt tanárnőm segítségével felkerestünk egy magántanárt, így a nyaramat már heti egyszer iskolapadban töltöttem. Ezt egészen két és fél éven át kitartóan csináltam, hogy elérhessem célomat.

Számomra nagyon fontos volt a tanárom személyisége, mert bármilyen problémám volt, bátran elmondhattam neki és nem csak a nyelvtan leckéket. Rendkívül vidám, és emellett kellően támogató is volt. Úgy gondolom ez az egyik legfontosabb tényező, hogy megfelelő motivációt kapjunk, mert anélkül szó szerint csak szenvedés lesz a tanulás.

Fontos tudni a német nyelvről, hogy megköveteli a fegyelmet és a szabályok szigorú betartását.

Természetesen bármilyen vizsga letételéhez szorgalom és idő kell, valamint az én estemben folyamatos anyagi támogatásra is szükség volt, amiért a szüleimnek nagyon hálás vagyok. Tapasztalataim szerint az egyik legjobb – tanulással kapcsolatos – döntésük volt, hogy már az általános iskolában németre írattak, hiszen anélkül nem tartanék most itt. Az előzetes némettudásom nagyban megkönnyítette az angol nyelv tanulását, illetve látom azt, ahogy a korábban angolt tanuló osztálytársaim küzdenek a némettel, hiszen az angol az utóbbihoz képest sokkal nagyobb szabadságot biztosít.

Jó tanácsként még azt tudnám javasolni, hogy tanuljunk minél több forrásból, és bátran nézzünk filmeket vagy olvassunk el egy könyvet az adott nyelven, hiszen nemcsak megkönnyíti a tanulást, de egyben segít a kikapcsolódásban is.

Utólag úgy gondolom, hogy minden erőfeszítés megérte, és ha valamit nagyon szeretném, akkor keményen meg kell dolgozni érte, mert semmi nem lehetetlen.

 

Írta: Takács Nikoletta, 11.A

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .