Digitális Detox

 Mai, képernyőkkel telített világunkban ingerek sokasága vesz körül bennünket. Egész nap a kijelzőt nézzük, görgetjük a TikTokot, Instagramot, Facebookot. Mikor valaki felteszi a kérdést, hogy mit néztünk ennyi ideig, nem is emlékszünk rá. Hirtelen ürességet és nyomást érzünk a gyomrunkban, érezve az elpazarolt idő súlyát. Ilyenkor felmerülhet, hogy hogyan lehetne véget vetni a mobilozás, tévézés, videójátékozás ördögi körének. Ha erre rádöbbenünk, akkor elérkeztünk a leszokás első lépéséhez, a digitális detox kezdetéhez. Mi is ez valójában? Mit nyerek vele? Hogyan kezdjem el? Többek között ezekre a kérdésekre szeretnék választ adni az olvasóknak.

Mi is az a digitális detox?

 A digitális detox, más néven méregtelenítés végrehajtásához nem kell kidobnunk az összes elektronikai eszközünket, és a külvilágtól elvonulva remete-életmódot folytatni. Elég, ha egy általunk kijelölt

 

időszakra kikapcsoljuk a televíziót, számítógépet és az okostelefont. Azoknak, akik eddig szinte naphosszat a kijelzőt nézik, még ez is radikális lépés lehet. Legfontosabb az, hogy tudatosan álljunk neki a kihívásnak, valós célokat felállítva.

 Okok, amiért el kell kezdened!

 A kihívás résztvevői számos előnyben részesülhetnek. Mélyebb kapcsolatba kerülhetnek a világgal; séta közben zenehallgatás helyett hallhatják a madarak csicsergését, észrevehetik fészkeiket a téli, lombtalan ágakon, és mosolyt csalhat arcukra a leszegett fejű emberek mobiltelefonozása, akik így nem láthatják a természet csodáit. 

Úgy gondolhatjuk, a digitális eszközök könnyebbé teszik a kapcsolattartást, azonban valójában sokszor elvonja a figyelmet azokról, akik igazán fontosak nekünk. 

Az elektronikai eszközök sok időt vesznek el, ami a méregtelenítés hatására újra felszabadul. Ezt az időt olyan dolgokba, hobbikba fektethetjük, amelyek kikapcsolnak minket, például az olvasás, a rajzolás és a sportolás.

Az alvás rendkívül fontos. Azzal, hogy lefekvés előtt a kijelzőt nézzük, a szemünkbe káros kék fény jut, ami nemcsak megnehezíti az alvást és rontja annak minőségét, hanem napközben is fáradtabbnak érezhetjük magunkat tőle.

Javíthat az odafigyelési képességeiden, ha nem világít, csörög minden egyes értesítésnél a telefon, nem szól a tévé és a számítógép sem zavar meg. Belefeledkezhetsz az olvasásba, a takarításba és akár a tanulásba is, így kevesebb tanulással többre emlékezhetsz, jobb jegyeket elérve.

Jelentősen jobb lehet a tartásod, ha nem a képernyő előtt görnyedsz, így nem fog eldeformálódni a gerinced. A szemed sem fog kiszáradni, fájni.

Hogyan is csináld?

 Drasztikusan hangozhat az, hogy ne használjunk elektronikai eszközöket, de ez az életmódváltás kis lépésekben fel sem fog tűnni. Praktikus lehet, ha először csak a hálószobából iktatjuk ki ezeket a készülékeket, majd a konyhából vagy étkezőből, így sorban haladva azokon a helyiségeken, amelyekben a legtöbb időt töltjük. Hasznos lehet még az is, hogy bizonyos intervallumokban szüntetjük meg a digitális eszközök használatát, például este 7 és reggel 8 óra között. Továbbá az is célszerű, ha monitorozzuk, és korlátozzuk a képernyőidőnket az erre készült applikációkkal.

Összefoglalás

Manapság, egy képernyők nélküli élet elrugaszkodottnak tűnhet. Mint mindennek, az elektronikus eszközök használatának is van jó és rossz oldala. A legfontosabb az, hogy korlátozzuk azokat a részeit, amelyek gátolnak bennünket. Ebben segít a digitális detox. Segítségével tudatosabbak lehetünk a mindennapokban, és felfedezhetjük megújult énünket.

 

Bárány Bence

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .