Boldog névnapot Felség!

 

Avagy híres Józsefek a történelemben

Így Március 19-én bemutatok négy híres Józsefet a történelemből. Lesznek köztük uralkodók, tudósok és zeneszerzők.

  1. II. József

A hazánkban rosszhírű kalapos király reformjai nagy hatással voltak az egész régió történetében és élete tele van

érdekességekkel. Ebből emelnék ki kettőt.

  • Sosem volt szerencséje a szerelemben. Habár első hitvese, Izabella hercegnő szerelmi házasság volt, amikor felesége gyermekükkel volt várandós, himlőben meghalt. A második házasságát az anyja kényszerítette rá, és a pár között emiatt nem is volt nagy vonzalom. Két év múlva ő is elhalálozott, és a mondák szerint József még a temetésére sem ment el.
  • Ezek a családi tragédiák után II. József teljesen a politikába és az uralkodásba temetkezett. Rendeletekben kormányzott, amikből élete során több mint hatezret adott ki. Ez a hatezer rendelet képviselte az örökségét, a munkáját és a modern kor beköszöntét a birodalmába. Egészen addig, amíg a halálos ágyán pár tollvonással (kettőt kivéve) az összeset kitörölte.

Joseph Haydn

Joseph Haydn korszakának egyik legmeghatározóbb zeneszerzője volt, de hírességként, öregkorában sem hagyta el a humorát. Imádott viccelődni a közönséggel, és olyan nagy benyomással volt az utókor zeneszerzőire, ami talán senki másnak sem sikerült. De őt sem kerülték el a különleges események élete során.

  • Például az első szimfóniájának az ősbemutatóján, miközben a zenekar éppen nagy átéléssel játszotta a darabot a plafonon lévő, a kor ízléseinek megfelelő grandiózus csillár egyszer csak leszakadt a helyéről és lezuhant, de csodával határos módon senki sem sérült meg. Ezután kezdték úgy emlegetni, hogy a csoda szimfónia.
  • Napóleon 1809-ben a seregei élén bevonult Bécsbe. Ekkor már az öreg zeneszerző ismert volt szerte Európában. Így hát amikor Napóleon értesült arról, hogy az öreg és már kissé beteges Haydn a távozást fontolgatja a városban uralkodó állapotok miatt, Napóleon két őrt állított a zeneszerző háza elé, hogy már semmitől se kelljen tartania (persze az is lehet, hogy Haydn ezek után félt kimenni az utcára).

Béres József

A Béres Csepp feltalálója, aki a rendszer elnyomásának ellenére kitartott és létrehozta Magyarország egyik Hungarikumát. De a cseppek születése egyáltalán nem egyszerű történet.

  • Például Béres saját magán próbálta ki a cseppeket. Éveken keresztül szedte a javasolt adag (Tudjuk ugye? Reggel húsz csepp, este húsz csepp) ötvenszeresét. Azért szedett ekkora adagot, hogy az esetleges mellékhatások (ha vannak) minél előbb megmutassák magukat. Az egyetlen amit felfedezett, az a készítmény nagy kobalttartalma. (Bár ez normál adagban elenyésző. Ennek ellenére a cseppek 2015-től hivatalosan is doppingszernek minősülnek a sportolók számára.)
  • Béres József sokáig kuruzslóként volt megbélyegezve, még per is indult ellene. 1975-ben feljelentették kuruzslás vádjával, ezzel próbálta ellehetetleníteni a csepp terjedését a kommunista rezsim. Ekkor már Béres több olyan embernek is (ingyen) adott a cseppekből, akiknek a betegségük miatt szüksége volt rájuk. Akit érdekelne mi lett a történet vége, olvasson utána vagy nézze meg a Béres életéről készült kiváló filmet.

Pulitzer József

Pulitzer József egy makói fiúból lett világhírű újságíró, aki létrehozta azt a műfajt, amit ma bulvárnak nevezünk, és akinek az élete rengeteg érdekességet tartogatott.

  • Gyermekkorában mindig is katona akart lenni, többször próbált elszökni otthonról, csatlakozni a sereghez, de mivel fizikuma és látása elég gyenge volt, nem vették fel sehova sem. (Tudom, eddig pont olyan, mint egy Amerika kapitány eredettörténet, de higgyétek el, egészen más irányt vesz majd a sztori). Pulitzer úgy döntött, hogy Amerikába indul, ahol a polgárháborúban harcolt.
  • Sok mindent köszönhetett a sakknak. Egyszer például az amerikai hadseregben megütött egy tisztet, (elég lobbanékony természetű volt) az egyik sakkpartnere, egy parancsnok mentette meg Pulitzert a haditörvényszéktől. Az első újságírói munkáját is egy sakkparti miatt kapta. Az egyik akkori vezetővel a szerkesztői könyvtárban sakkoztak, és Pulitzer kritizálta az egyik szerkesztő lépését. A megszólított nagyon feldühödött, de a másiknak felkeltette az érdeklődését a fiatal férfi, és pár nap múlva munkába is állt első amerikai munkahelyén.

Ennek a négy embernek sikerült mind valami olyan maradandót végigvinni, amivel beírták magukat a történelembe. Boldog névnapot nekik!

 

Cs. Joci

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .