Kastélycsodák

Miért olyan különlegesek a kastélyok? Nem hiszem, hogy bárki meg tudná mondani… Talán a falaikban lévő számtalan történet miatt? Vagy talán az állandó izgalomért, hogy a következő sarkon ránk várhat valami rejtély? Vagy talán csak a szépsége és rejtett romantikája miatt? Azt hiszem, hogy ezt mindenkinek magának kell eldöntenie…

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy bemutatom a három legszebb közeli kastélyt hazánk bőséges választéka közül. Ne is húzzuk tovább az időt… Vágjunk bele!

  1. Károlyi -kastély, Fehérvárcsurgó

A kastélyt tartalmazó birtok 1834-ben került a nemesi család birtokába, de a kastély építése csak 1844-ben kezdődőtt meg. Az építtetője az MTA egyik alapítója, gróf Károlyi György volt. A kastély egészen a második világháborúig a család tulajdonában maradt, de ekkor államosításra került. Az elkövetkező időkben használták üdülőként, bújtattak benne görög menekülteket majd végül 1955-ben nevelőotthon lett, és az is maradt egészen 1997-ig amikor a kastély visszaszállt a Károlyi családra. Ezután több ízben is felújították, így napjainkban szinte eredeti pompájában tündökölhet. Ha valaki odalátogatna, megtekintheti a gyönyörűen felújított kastélyparkot és maga az épület is több meglepetést tartogat. A könyvtára rendkívül gazdag és ahogyan a szobák között járunk, mintha egy időutazásban vennénk részt. Ezenkívül a kastély része egy étterem és egy szálloda is.  Ha pedig időben érkezünk, akkor maga a Károlyi család egyik tagja (akik a mai napig a kastélyban élnek) kísér minket körbe az évszázados folyosókon.

További információ:

https://www.karolyi.org.hu/

https://karolyikastely.accenthotels.com/hu

 

  1. A dégi Festetics kastély:

Festetics Lajos 1769-ben vásárolta meg a kastély területét, ami akkor még csak egy homokos, löszös föld volt, de neki nem csak a birtokot sikerült egy csodálatos kastéllyá és parkká varázsolnia, hanem ezzel megalapította a család Dégi ágát, ami évszázadokig élt a kúria falai között. A kastély egészen 1945-ig a család tulajdonában maradt. A kastély falai több érdekességet rejtenek: Az egyik ilyen például a szabadkőművesség. (A szabadkőművesség az a szó, aminek hallatán az emberek rögtön összeesküvésre, istenkáromlásra és világuralomra törő tervekre gondolnak, pedig, ha valaki komolyabban beleássa magát a témába, akkor megláthatja, hogy erről szó sincs…) A kastély egyik nagy építtetője Festetics Antal híres szabadkőműves volt, éppen ezért nem csak egy páholy[1] található itt a kastélyban, hanem sokáig itt őrizték a rend levéltárát is, bár ez az idők folyamán elveszett. Másiknak a Holland házat említhetnénk: Ezt a kis „mézeskalácsházikót” 1891-ben emelték, hogy a tüdőbeteg grófnő itt lábadozhasson és mai napig a kastély egy kis dísze lett. Érdekesség,  hogy itt forgatták a Kincsem című filmet is.

További információk:

https://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/deg_kulturalis_barangolas_utazas/

https://fmc.hu/2020/04/19/ahol-a-kincsem-cimu-filmet-is-forgattak-a-degi-kastely-es-a-festeticsek/

 

  1. A nádasladányi Nádasdy-kastély

Személyes kedvencem ez a kis Tudor stílusban épült kastély. A kastélyt 1873-ban építette Nádasdy Ferenc, ami építésének idején korának egyik legmodernebb épülete volt, például már akkor tartalmazott légfűtést, gáz- és villanyvilágítást is. Nádasdy Ferenc és felesége együtt tervezte meg a kastélyt, mint majd közös családi fészküket. És bár felesége rövid betegség után meghalt (ekkor 28 éves volt) a férje egész életében hűséges maradt hozzá és a kastélyt is úgy rendezte be mintha hitvese még mindig mellette lenne.  A második világháború során a család elmenekült (ha valakit érdekel a történetük és kalandjaik akkor ajánlom Nádasdy Borbála Zagolni szabad? című könyvét) és ezután a Honvédelmi Hivatal vette birtokába és használta a kastélyt. A kastély legérdekesebb részei a könyvtár és az Ősök terme, de minden szobája olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Pár évvel ezelőtt elkezdték felújítani, ezért ma nem látogatható, de ha újra megnyitják a kapuit mindenkinek javasolhatom, hogy keresse fel.

További információk:

http://nkvp.hu/helyszinek/nadasdy-kastely/

https://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/nadasdladany-nadasdy-kastely

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődést a kastélyok iránt… Ha igen vegyetek fel egy hátizsákot, szálljatok buszra vagy üljetek az autóba és eredjetek a történelem nyomába. Ott találkozunk!

Cs. Joci

 

[1] A rend találkozási helye, ahol szertartásaikat is tartották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .