Interjú Bán Mórral

Egy író olvasó találkozó alkalmával lehetőségem volt Bán Mórral beszélgetni az általa megalkotott Hunyadi könyvsorozatról.

El tudná mesélni regénye történetét?

A legelső terveimben nem is a hunyadiakról szerettem volna írni, hanem Corvin Jánosról. Ő volt Mátyás örököse. Anyaggyűjtés közben rájöttem, kikerülhetetlen, hogy Hunyadiakról is írjak, viszont ahhoz, hogy minden érthető legyen, az elejétől kellett kezdenem. A kályhától kezdeni, ha azt akarjuk hogy értsék. A nyolcadik könyvnél tartok, és még Mátyás életével sem végeztem. Corvin János még szóba sem jöhet. Egyenlőre semmilyen formában.

Mennyi ideig tartott az első könyv megírása?

A könyvek megírásával nincs túl sok dolgom, de a kutatómunkával több munka van. Nekem már csak a meglévő tényekből kell dolgoznom, ami igazából egy esszé írás, kicsit mesésebben leírva, de minden tény ami benne van. Könyvtárakba jártam, régészekkel, történészekkel beszélgettem és olyan is volt, hogy egyetemista adta oda szakdolgozatának egy másolatát, hátha segít nekem vele. Amikor a kiadóval megegyeztünk, kértem egy hónapot az információszerzéshez. Egy év múlva szóltak, hogy már kéne valami kézzel fogható bizonyíték, hogy én dolgozom és nem csak lógatom a lábam, de én még nem végeztem az anyaggyűjtéssel.

Voltak problémák az elején?

Az első könyv a karácsonyi szezonban jelent meg. Ez számomra igen előnyös volt, hiszen ilyenkor a bevételek nagyarányban nőnek az év többi időszakjával, hiszen mindenki ajándékokat vesz. Egyik este felhívott a könyvesbolt, hogy bedőlt a számítógépes rendszer, és nem tudják hova szórták el a könyvemet, mert raktáron egy darab sem volt, és már a bolt polcain sem voltak. Egy új könyv friss íróval nem túl kelendő árú ezért az fel sem merült, hogy eladták mindet. Én sem láttam valószínűleg. Kicsit szomorú voltam, mert aki a karácsonyi szezonról lemarad, az sok pénzt veszít. Mint később, a rendszer helyreállítása után kiderült, az összes könyvet eladták, csak erre senki sem számított. Mindenki meglepődött, hogy a magyar embereket érdekli a saját történelmük.

Önnek erről mi a véleménye? A magyarok történelméhez való viszonyulásról?

Én voltam kint Amerikában haditudósítóként. Nagyon jóban lettem egy tábornokkal és sokszor beszélgettünk. Bármikor, amikor a népe hadi tetteiről mesélt csillogott a szeme és boldog volt, büszke. Mesélte, hogy volt olyan, hogy tíz ember öt napig kitartott egy templomban száz ember ellen. Ezek nem pontos szám adatok, sajnos nem emlékszem pontosan. És ha belegondolunk nálunk volt olyan, hogy egy hónapig kitartott a magyar egy tízszer akkora török sereg ellen, de ha ezt egy magyar meséli nem csillog úgy a szeme, mint annak a tábornoknak akkor.

Ön vissza szokta olvasni a regényeit?

Nem gyakori. Egyszer volt, hogy egy negyven év körüli, nagydarab fickó odajött hozzám. Széles vállú és izmos, nem tűnt egy puhány fickónak. Azt mondta nekem, hogy az a rész, ahol karóba húznak valakit, kifogott rajta, és nem bírta végigolvasni. Ezen felbuzdulva gondoltam, elolvasom azt a részt. Kicsit dagadt a mellem és pökhendi voltam, hogy én megtudtam írni, de ő nem bírja végigolvasni, annyira élethű lett. Én sem bírtam végig olvasni utána. Leírni egy karóba húzást sokkal jobb és izgalmasabb volt, mint elolvasni. Az írásnál figyelni kellet minden apró részletre, hogy orvosilag is jó legyen, történelmi szempontból se lehessen kifogásolni, egyszerűen kihívás volt.

Miért nem a saját nevén adja ki a könyveit?

Újságírónak és könyvírónak lenni azonos néven nem szerencsés. Nem mennék bele a részletek, maradjunk annyiban hogy nem szerencsés. Annak idején, mikor az első könyvet kiadták direkt rövidebb nevet választottam, mint az eredeti, hogy dedikálni könnyebb legyen. Azóta is a rendes nevemen írok alá minden könyvet, szóval ez rossz taktika volt.

Tervezi, hogy könyvéből film vagy filmsorozat legyen?

Keresett fel ezzel már TV adó. Igent mondtam természetesen, mert ez egy hatalmas lehetőség. Én írom a forgató könyvet a könyv alapján és így a saját könyvemből nincs szívem kihagyni semilyen részletet, mint ahogy általában a film adaptációknál ez jellemző. Előszőr csak filmet akartak csinálni belőle. Könyvenként egy filmet, de mondtam nekik, hogy nem. ez eleve lehetetlen, de én nem is engedem, mert az egy tíz-tizenegy órás film lenne és csak a családom nézné meg.

És még egy kérdésem van. Kiknek ajánlja a könyvét?

Főleg felnőtteknek, mert vannak benne elég durva, véres jelenetek és némi erotika. Sok tizen éves mondta már nekem ,hogy emiatt szerette meg a történelmet, de amíg tizenhat éven aluli mondja ezt nekem, addig enm értem hogy került a kezébe a könyv. Néha én is elcsodálkozom, hogy ilyen szempontból is milyen sok oldalú a történelem.

Csapi Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .