Cultura Nostra döntő Pannonhalmán

A 2017/18-as tanév során került sor a XVII. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelem versenyre, melyet a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség évről évre közösen rendez meg. A háromfordulós verseny döntőjére március 24-én és 25-én került sor Pannonhalmán. A döntőbe tíz csapat juthatott be, így nagy sikerként éltük meg két csapattársammal, Nagy Rezsővel és Parragi Martinnal, hogy itt képviselhetjük iskolánkat, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot.

A döntő napján elsőként elfoglaltuk a szállásunkat, majd a Pannonhalmi Bencés Gimnázium épületében került sor a verseny ünnepélyes megnyitójára. Ebéd után vette kezdetét maga a döntő. Az idei verseny témája Magyarország dualizmus kori történelme volt, így a négy és fél órán át tartó verseny során ebben a témában kellett változatos feladatokon keresztül összemérnünk tudásunkat a Kárpát-medence különböző részeiről érkező diákokkal. Habár tudtuk, hogy a verseny ezen szakaszában már nincs vesztenivalónk, és maga a tény, hogy idáig eljutottunk, már önmagában is nagy dolog, mégis mindannyian igyekeztünk még a maximumnál is többet kihozni magunkból. Ehhez külön motivációt jelentett számunkra a feladatokat értékelő zsűri rangos összetétele.

Díszvacsora zárta a napot, melynek keretében került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, és kiderült, hogy a negyedik helyen végeztünk! Annak ellenére, hogy kevéssel lecsúsztuk ugyan a dobogós helyezésről, mégis rendkívül örültünk az eredménynek.    Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy a díjak átvételekor dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, és Hortobágyi T. Cirill, pannonhalmi főapát is gratulált nekünk. A vacsorát követően visszatértünk a szállásunkra, ahol egy jó hangulatú este keretében lehetőségünk nyílt jobban megismerkedni a többi csapat tagjaival.

Másnap a reggelit követően részt vettünk a tíz órakor kezdődő, két órán át tartó szentmisén, mely szintén egy nagyszerű és egyben lenyűgöző élmény volt számunkra.

Ha össze akarnám foglalni ezt a két napot, akkor csak azt tudom mondani, hogy egy rendkívül emlékezetes, sikeres hétvégében volt részünk, és külön öröm volt számunkra, hogy  a zsűritagok személyében neves történészekkel és szakértőkkel találkozhattunk. És természetesen ezalatt a két nap alatt új barátokat is szereztünk. Mindezek pedig bőven elegendő indokot adnak számunkra ahhoz, hogy jövőre egy újabb témában mérettessük meg magunkat az ország egyik legrangosabb történelmi versenyén.

Nagy Gergő Máté

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .