Tortúra

Tortúra – egy Stephen King regény és a darab címe. Amit a főszereplő átélt és az érzés bennem, amit a színházban való kötelező maszkviselés idézett elő.

Január 13-án a Veszprémi Petőfi Színház vendégelőadása került színpadra, amit volt szerencsém megtekinteni.

 

A történet Stephen King Tortúra c. regényének színpadi adaptációja.  A történetben a sikeres író, Paul Sheldon a Sziklás-hegyégben télvíz idején autóbalesetet szenved, miután éppen befejezte legújabb regényét, mely jelentősen eltér az eddigi bestseller Misery könyvsorozattól, sokkal komolyabb témát dolgot fel. Legnagyobb szerencséjére – legalábbis kezdetben így hiszi – Annie Wilkes talál rá, és menti meg az életét, aki nemcsak képzett ápolónő, de Sheldon első számú rajongójának mondja magát. Sokkal inkább azonban csak  a Misery regények szerelmese.

 

Az főszereplő író persze hamarosan rádöbben, hogy kivel is van dolga: egy mindenre elszánt, a világtól elzárva élő, labilis idegállapotú, sorozatgyilkos nőszeméllyel, aki új regényt akar kicsikarni bálványából, ami csak az övé lesz. És eközben a jelek szerint semmilyen eszköztől nem riad vissza. A színdarab az író világtól elzárt szenvedését mutatja be; a tehetetlenség és fizikai fájdalom, a megfelelő ápolás hiánya, a félelem, hogy Annie bármikor megölheti, a műremeke megsemmisítése és a kikényszerített írás, mely igazán nehezére esik, hiszen az előző regényben már befejezést adott a sorozatnak.

Különleges és szokatlan élmény volt egy pszichothrillert színdarab formájában megtekinteni, ezelőtt nem volt ebben még részem. Stephen King regény alapján készült filmeket már láttam és könyvet is olvastam tőle, de teljesen más érzés volt színházban látni sajátos írói jegyeit, témáit és azt a hátborzongató érzést átélni, melyet minden műve magában hordoz Mindemellett kiemelendő a színészi játék és a megvalósítás, hiszen ez egy kétszereplős, egy helyszínes darab, ám egy pillanatra sem volt unalmas, sőt szinte részesének érezhettem magam, izgultam a főszereplő életéért.

Összeségében csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy térjen el a megszokottól és látogasson el horror / pszichothriller műfajú előadásokra is. Kijelenthetem, hogy az élmény egyszerre lesz hátborzongató, félelmetes és izgalmas.

 

Koza Márk

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .