Jövő (szinte) emberek nélkül

A jövőbeli kommunikáció, bármilyen furcsának tűnjön is, nem igen érinti majd az embereket. Egy gyorsan fejlődő technika, a Dolgok Internete (angolul: the Internet of Things) fogja uralni a világot. Ez lényegében egy olyan számítógépes hálózat, amely eszközökből áll, amik egymással információkat osztanak meg a környezetük elemzése alapján, mindenfajta emberi közbeavatkozás nélkül.

A technika fejlődésének gyorsasága miatt nem is olyan meglepő, hogy például a hűtőnk érzékelni fogja, mikor fogyott el egy bizonyos élelmiszer és egy általunk választott boltnak üzenetet fog küldeni, ami ezt ki is szállítja mire hazaérünk a munkából. Akkor sincs gond, ha magunk szeretünk bevásárolni. Ekkor a telefonunk segítségével egy intelligens vásárló rendszer megjegyzi szokásainkat, értesít minket a számunkra érdekes ajánlatokról/akciókról vagy a szükséges termékek megtalálásának módjáról. Még arról is fogunk kapni figyelmeztetést, hogy mikor jár le az otthon levő ételek szavatossága.

Az okos otthonoknak szintén rengeteg hasznos tulajdonságuk van. Beprogramozhatjuk, hogy mi történjen, ha elhagyjuk a házat, így nem nekünk kell arra emlékezni, hogy lekapcsoljuk a sütőt, kihúzzuk a vasalót… A rendszer azt is felismeri, a ház melyik lakója ért haza és a neki kellemes hőmérsékletre melegíti/hűti a házat, valamint megfőzi a kávéját vagy teáját. Környezettudatosság szempontjából pedig az sem utolsó, hogy lekapcsolja a lámpákat, ha éppen senki nem tartózkodik az adott helyiségben.

Egy rendkívül hasznos tulajdonsága a hálózatnak, hogy orvosi célokra is lehet használni. Azok az idősebb, esetleg beteg emberek, akik egyedül élnek otthon biztonságban érezhetik magukat, hiszen az orvosuk automatikusan és folyamatosan megkapja az állapotukra vonatkozó adatokat.

Ezeken kívül, van egy a közbiztonságot növelő jellemzője: az autóink tudni fogják hogyan kell kezelni a „bonyolultabb” közlekedési helyzeteket, így elkerülhetővé téve az emberi hibákból bekövetkező baleseteket.

Természetesen hátránya is bőven akad a találmánynak. Mivel ez egy óriási rendszer, bármiféle hiba (akár a legapróbb is) hatalmas veszteséget illetve károkat okozhat. Abban az esetben pedig, ha bekövetkezik egy hacker támadás, a létező összes információt megszerezhetik rólunk a lehető legkevesebb idő alatt, viszonylag minimális erőfeszítéssel. Egy másik elég nyilvánvaló probléma, hogy a sok esetben már most is a technológiától függő életünk irányítása teljesen az informatika kezeibe kerülne és sok olyan alapvető emberi szituációt/feladatot nem tudnánk kezelni, ami pár évtizede senkinek nem okozott volna fejtörést.

Már rohamosan terjednek a Dolgok Internetéhez kapcsolódó eszközök. Szakértők szerint 2020-ra akár 50 billió tárgy is csatlakozhat. Nem kell sokat várnunk tehát, hogy saját magunk is megtapasztalhassuk az ötlet előnyeit, rossz tulajdonságai kijavítására pedig remélhetőleg elég a fennmaradt idő.

Oláh Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .