Fedezd fel Dörgicse kincseit!

Nincs ötletetek hétvégre? Menjetek el Dörgicse szívében egy csodálatos panorámás kirándulásra!

Mi is a családommal május 1-én ezt tettük, és nem csalódtunk. Dörgicse egy kis falu a Balaton-felvidéken összesen hét templommal rendelkezik, ebből négy ma is áll, a másik háromnak csak romjai lelhetőek fel. A körtúra folyamán ellátogathatunk ezekhez, és eközben a Balaton csodás panorámája kíséri végig utunkat. A terep nagyon változatos és ezért nem is egy megterhelő túra, mert egyszer síkon sétálhatunk, máskor hegynek felfelé kell menni, amiért a kilátás kárpótol minket. Mindenkinek érdemes ellátogatni ide, mert aktív pihenésnek is kiváló, de ugyanakkor kulturális és történelmi élményben is lehet részünk az út során.


Személyes kedvencem a túra első megállója, a Szent Balázs-templomrom, ami körülbelül a 12-13. században épült. A templom kapujából kilépve a Nivegy-völgyre, a Hegyestűre, a Badacsonyra és a Balatonra is egyedülálló kilátás nyílik. Ami érdekessége, hogy minden évben Szent Balázs napján, február elején tartanak itt egy szabadtéri misét.

Minden állomásnál el tud időzni az ember, padokon ülve, de van, ahol kiépítve tűzrakóhelyek is találhatóak. A túra zárása és egyben csúcspontja az utolsó állomás, az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom, amely szerintem a leglátványosabb. Található itt egy bódé is,
ahol a bor szerelmesei házi borokat kóstolhatnak, de házi szörpökből sincs hiány. Mi, amikor ott voltunk, egy hagyományos májusfa állításnak is tanúi lehettünk, ami feltette az i-re a pontot. Ez az utolsó hely nemcsak a kirándulni vágyóknak megfelelő, hanem azoknak is, akik egy napot el szeretnének tölteni a szabadban piknikezve idilli környezetben. Nagy segítségünkre volt a Természetjáró nevű applikáció, ami mutatta nekünk az utat, ha esetleg valaki bizonytalan idegen útvonalakon, töltse le, és ezzel garantáltan nem téved el.

Lipódi Zorka 11. A

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .